Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kormánya mai ülésén figyelmeztetett, hogy a közeljövőben nem fogják újra engedélyezni az Egyiptomba irányuló repüléseket - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. A kormányfő szerint bonyolult ügyről van szó, amelynek minden folyamatát ellenőrzés alatt kell tartani, s ez nem végezhető el rövid idő alatt.

Óriási csapás éri ezzel az oroszokat, akik közül 4 millióan nyaraltak tavaly Egyiptomban, amely Törökország után a második legnépszerűbb utazási célpontjuk lett, amióta a recesszió, a nyugati szankciók és a rubel árfolyamzuhanása gyakorlatilag elűzte Nyugat-Európából és Amerikából.

Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte: Medvegyev utasította a kormányt, mérjék fel az idegenforgalom várható veszteségét és dolgozzanak ki programot a turizmus pénzügyi támogatására. Az ágazat arra számít, hogy tucatjával fognak csődbe menni a kisebb utazási irodák, és fenyegető a kis légitársaságok helyzete is, annak ellenére, hogy egyre valószínűtlenebb, hogy az egyiptomi katasztrófát műszaki vagy pilótahiba okozta. Azonban rossz a hírük, és ehhez még külföldre se kell repüljenek.

Az elmúlt két évtizedben mintegy 70 légi szerencsétlenség történt Oroszországban, 2014-ben 1,2 millió utasból egy halt meg, míg az IATA adatai szerint a világátlag egy halott - 4,7 millió utasból. A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség megállapította: a volt Szovjetunió légi utazás szempontjából a világ legveszélyesebb régiója, ahol a világátlagnál csaknem négyszer nagyobb a katasztrófa esélye - írta a The Moscow Times.