Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban állásfoglalásban erősítette meg szolidaritását az ukrán néppel és támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai válság olyan politikai rendezését, amely tiszteletben tartja az ország szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. Az EP-határozat felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja vissza az összes katonai erőt és eszközt Ukrajnából, tiltsa meg a harcosok és fegyverek Kelet-Ukrajnába való áramlását, és szüntesse be az Ukrajna területén tevékenykedő szeparatista erők mindennemű támogatását. Az Európai Parlament üdvözölte az unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás létrejöttét, és felszólította a tagországokat, hogy gyors ütemben ratifikálják azt.

Az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott döntésében arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy fontolják meg Oroszország kizárását a legnagyobb nemzetközi bankközi fizetési rendszer, a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) használatából, valamint a nukleáris együttműködésből. Az EP emellett arra is felszólította a tagállamokat, hogy  mondják fel az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezeték megépítéséről szólót.

A képviselők üdvözölték a Mistral helikopter-hordozók oroszországi exportjának leállítására vonatkozó francia kormánydöntést, és felszólították a többi tagállamot, hogy járjanak el hasonlóan más, az uniós szankciók által nem érintett áruk, például fegyverek, valamint polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékek esetében.

A határozatban a képviselők annak a véleményüknek adtak hangot, hogy növelni kellene az orosz embargó által érintett uniós gazdálkodók megsegítésére rendelkezésre álló 125 millió eurós forrást, és a támogatást több termékre ki kellene terjeszteni. A parlament emellett kérte az uniótól, hogy a túlkínálat kialakulásának elkerülése érdekében a gazdálkodókat a harmadik országbeli piacokon promócióval is segítse. Az ehhez szükséges pénzt a mezőgazdasági költségvetésen kívül kell előteremteni, hiszen a válság elsősorban és leginkább politikai természetű - utalt rá az EP állásfoglalása.

Nagy csapás lenne a SWIFT-ből való kizárás

Oroszország kizárása a SWIFT rendszerből akár 5 százalékkal is csökkentheti az orosz GDP-t, a szankciók további 1 százalékot vinnének el, ami számszerűsítve 700 milliárd rubelt (4500 milliárd forint) jelent - jelentette ki Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter egy moszkvai konferencián.

Az ITAR-TASZSZ szerint azonban ezt nem tartja valószínűnek, és így nyilatkozott az orosz nemzeti SWIFT társaság igazgatója, Roman Csernov is. Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes már korábban, amikor Nagy-Britannia elsőként vetette fel ezt a javaslatot, bejelentette, hogy mindenesetre felkészülnek, és már elkészült a törvényjavaslat a SWIFT fizetési rendszer helyi alternatívájának létrehozására.

Kudrin ugyanakkor más veszélyekre is felhívta a figyelmet: számításai szerint idén mintegy 110 milliárd dollárnyi tőke menekül ki Oroszországból - a jegybank hivatalosan 90 milliárddal számol. A helyzetet súlyosbítják a nyugati szankciók, amelyek miatt 1 százalékkal csökken ebben az évben a GDP, és akár két évre is recesszióba taszíthatják az országot, s a gazdaság növekedése további 3-5 évre alacsony szinten marad.