Óriási csapást mérne az EP Moszkvára

Az EP arra szólította fel az EU tagállamainak vezetőit, hogy fontolják meg Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből, valamint mondjanak fel olyan infrastrukturális beruházásokról szóló megállapodásokat, mint például a Déli Áramlat.
Napi.hu, 2014. szeptember 18. csütörtök, 14:22
Fotó: Reuters

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban állásfoglalásban erősítette meg szolidaritását az ukrán néppel és támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai válság olyan politikai rendezését, amely tiszteletben tartja az ország szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. Az EP-határozat felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja vissza az összes katonai erőt és eszközt Ukrajnából, tiltsa meg a harcosok és fegyverek Kelet-Ukrajnába való áramlását, és szüntesse be az Ukrajna területén tevékenykedő szeparatista erők mindennemű támogatását. Az Európai Parlament üdvözölte az unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás létrejöttét, és felszólította a tagországokat, hogy gyors ütemben ratifikálják azt.

Az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott döntésében arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy fontolják meg Oroszország kizárását a legnagyobb nemzetközi bankközi fizetési rendszer, a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) használatából, valamint a nukleáris együttműködésből. Az EP emellett arra is felszólította a tagállamokat, hogy  mondják fel az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezeték megépítéséről szólót.

A képviselők üdvözölték a Mistral helikopter-hordozók oroszországi exportjának leállítására vonatkozó francia kormánydöntést, és felszólították a többi tagállamot, hogy járjanak el hasonlóan más, az uniós szankciók által nem érintett áruk, például fegyverek, valamint polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékek esetében.

A határozatban a képviselők annak a véleményüknek adtak hangot, hogy növelni kellene az orosz embargó által érintett uniós gazdálkodók megsegítésére rendelkezésre álló 125 millió eurós forrást, és a támogatást több termékre ki kellene terjeszteni. A parlament emellett kérte az uniótól, hogy a túlkínálat kialakulásának elkerülése érdekében a gazdálkodókat a harmadik országbeli piacokon promócióval is segítse. Az ehhez szükséges pénzt a mezőgazdasági költségvetésen kívül kell előteremteni, hiszen a válság elsősorban és leginkább politikai természetű - utalt rá az EP állásfoglalása.

Nagy csapás lenne a SWIFT-ből való kizárás

Oroszország kizárása a SWIFT rendszerből akár 5 százalékkal is csökkentheti az orosz GDP-t, a szankciók további 1 százalékot vinnének el, ami számszerűsítve 700 milliárd rubelt (4500 milliárd forint) jelent - jelentette ki Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter egy moszkvai konferencián.

Az ITAR-TASZSZ szerint azonban ezt nem tartja valószínűnek, és így nyilatkozott az orosz nemzeti SWIFT társaság igazgatója, Roman Csernov is. Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes már korábban, amikor Nagy-Britannia elsőként vetette fel ezt a javaslatot, bejelentette, hogy mindenesetre felkészülnek, és már elkészült a törvényjavaslat a SWIFT fizetési rendszer helyi alternatívájának létrehozására.

Kudrin ugyanakkor más veszélyekre is felhívta a figyelmet: számításai szerint idén mintegy 110 milliárd dollárnyi tőke menekül ki Oroszországból - a jegybank hivatalosan 90 milliárddal számol. A helyzetet súlyosbítják a nyugati szankciók, amelyek miatt 1 százalékkal csökken ebben az évben a GDP, és akár két évre is recesszióba taszíthatják az országot, s a gazdaság növekedése további 3-5 évre alacsony szinten marad.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2014.09.21 10:30

@juliann:

(na még egyszer elküldöm, valamiért nem fogadta a forum).:

szóval Magyarországról EUR devizaszámláról pl. osztrák Eurokontora SEPA átutalás költsége bankonként eltérő bizonyos korlátok között.

Nekem most az összeg 0,3%-a, min 2600 Ft értékű EUR, max. 15000 FT értékű EUR. Másik számlacsomagnál a min. összeg 0 lenne, a max. pedig 6000. De ennél lejjebb a költség nem csökkenthető.

Ez a 0,3% a fideszes tolvajbanda tranzakciós adója. Amolyan "kapitalsteuer".

Ez neked nyílván ismeretlen.

Ez röviden annyi, hogy bármilyen utalásnál, ha a cél az bankon kívüli, vagy bankon belüli de nem te vagy a tulajdonosa, akkor 0,3% max. 6E HUF összeget a banknak be kell fizetni az álomkasszába, hogy a fideszesek szétlophassák.

A bankok a gyakorlatban ezt szépen átterhelték mindenkire a díjszabásában, ezért ezt a gyakorlatban mi fizetjük. Ez nemcsak deviza, ez minden utalásra vonatkozik, amit magyarországi számláról indítanak.

pl. ha valaki magyar álompapírt vesz és az akk (államadósság kezelő)-nál van a számlája, mikor az akk-tól utal pénzt a saját számlájára, hogy elkölthesse, akkor is legombolják róla a 0,3% max 6K-t. ;-)))


--------

Tranzakciós adó előtt másik számlacsomagnál ennek az utalásnak a költsége 0,00 EUR volt. Vagyis magának az utalásnak nincs költsége, csak a kapitalsteuert kell kifizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.09.21 10:10

@traktoros: A SEPA (((már március óta kötelezö ))) az én bankomnál ,95 eurocent ,én töltöm ki a csekket ,utána bedobom a bank levelesszekrényében a banknál !!!
A bankalkalmazott minden nap reggel kiüriti a levelesszekrényt ,beteszi az AUTÒMATA leolvasóba !!! EZENKÌVÜL SEMMI DOLGA !!!

A neten való(((otthonról))) küldés NULLA euróba kerül !!!

Késöbb a mult héten kiderült ,jól döntöttem ,hogy NEM a NET-en keresztüli ingyenes küldést választottam !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2014.09.21 09:42

@Hajnalka_vagyok: ezt mondtam én is. De ha kedve tartja elköltözik Moszkvába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.09.21 09:25

@traktoros: jol elvan a SWIFT Belgiumban, nem hinnem, hogy koltozni akarna... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2014.09.21 09:24

@juliann: A SEPA átut. az én bankomnál 1.600 forint, ha netbankáron keresztül adom be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html