Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz vakcinát tavasztól kezdve nem folyékony halmazállapotban, hanem szilárd formára hűtve akarják szállítani Oroszországban, ahol óriási távolságokat kell leküzdeniük a készítmény gyártónak - írja a Moscow Times. A Szputnyik V névre keresztelt oltást, amelynek átvételéről a magyar kormány is tárgyal, normál esetben mínusz 18 fokon kell tárolni.

Ebben hasonlít két amerikai versenytársához, a Pfizeréhez, amely mínusz 70 Celsius-fokos, és a Modernáéhoz, amely mínusz 20 fokos hűtést igényel. Ez a feltétele annak, hogy a készítmények megőrizzék 90-95 százalékban védettséget kínáló hatékonyságukat. Oroszországban azonban tesztelnek egy eljárást, amely a Szputnyik V-öt száraz fehér masszává alakítja, s így a normál hűtőgépek biztosította mínusz 2-8 Celsius-fokon is tárolható lenne.

A kísérletek azt mutatták, hogy a szárazanyaggá fagyasztott majd felolvasztott oltással ugyanolyan jó eredménnyel lehetett beoltani az embereket, mint a folyékony változattal - monda Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztését finanszírozó orosz befektetési alap (RDIF) vezetője. Ezért az tervezik, hogy 2021. februártól a vakcina nagy részét vagy esetleg egészét szilárdra fagyasztott formában fogják szállítani.

Az orosz tervek szerint idén kétmillió dózis Szputnyik V-öt gyártanak, majd felpörgetik a termelést havi hatmillióra. Már elkezdték oltani az egészségügyi személyzet és a tanárok egy részét az ország távoli részein, miközben a készítmény utolsó - engedélyezés utáni - tesztelési fázisa még folyik Moszkvában. A vakcina külföldi vevői egyelőre Fehéroroszország, Venezuela, India és az Egyesült Arab Emírségek.