Óriási embertömeg torlódhat fel Görögországban

A 70 ezret is elérheti a következő hetekben azoknak a migránsoknak a száma, akik Görögországba érkeznek és nem tudnak továbbutazni - mondta Jannisz Muzalasz bevándorásügyi miniszter vasárnap egy görög tévéműsorban.
Inforádió, MTI, 2016. február 28. vasárnap, 20:25
Fotó: MTI/EPA

Becslésünk szerint az országunkban rekedt emberek száma 50-70 ezerre fog emelkedni a jövő hónapban - mondta Muzalasz a Mega TV-nek. A miniszter szavai szerint jelenleg mintegy 22 ezer migráns tartózkodik Görögországban.

A görög-macedón határon fekvő kis településen, Idomeniben vasárnap mintegy 6-7 ezren várakoztak. A településen kialakított befogadóállomás mintegy ezerötszáz ember befogadására készült. A többiek egy hevenyészett táborban várnak arra, hogy Macedóniába beléphessenek. Sokan már napok óta tartózkodnak ott, miközben az ellátásuk nem megoldott.

Macedónia, miután a múlt héten szigorított ellenőrzést és belépési feltételeket léptetett életbe, szombaton mintegy 300 embert engedett belépni az országba. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását. Görögország ugyanakkor tiltakozik az intézkedés ellen.

A görög bevándorlásügyi miniszter szerint a NATO embercsempészet elleni földközi-tengeri missziója mintegy 70 százalékkal csökkentheti az Európába érkező menekültek és migránsok számát, de nem tudja teljesen megállítani azt. A miniszter kitért arra is, hogy kormánya rendkívüli humanitárius segélyért folyamodott az EU-hoz a migrációs helyzet kezeléséhez. Sajtóértesülések szerint Athén 228 millió eurót, valamint takarókat, sátrakat és más felszerelést kért. A hírek szerint egy olyan kuponrendszer is szóba jött, amellyel magánszemélyeknél és szállodákban kaphatnának szállást az érkezők.

Görögország északi részén, Janicá városkában szombaton este ismeretlenek felgyújtottak két korábbi katonai barakkot, ahol a helyiek tiltakozása ellenére menekülttábort akarnak kialakítani a hatóságok. Az épületeket eddig tűzifa- és papírraktárként használta a város. Az épületek teteje leégett, tartalmuk megsemmisült. Vasárnap felgyújtottak egy harmadik, régóta üresen álló barakkot is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.02.29 07:57

Ide vezet az oroszok és kínaiak által kierőszakolt vétó minden nemzetközi beavatkozásra, ha a jugoszláv konfliktusba az USA nem lép közbe, onnan ugyanez zajlott volna le, az agresszort meg kell állítani, különben mindig késő. Hogy ki tegye nehéz kérdés, de ha a kerékkötők akarata győz, itt a világvége
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.02.29 07:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.29 07:25

Nem rinyálni kell, hanem az egész hordát feltartóztani, és kitoloncolni, visszazavarni. A görögök óriási és igen drága hadsereget tartanak fent. Akkor most ki lehet vezényelni a hadihajókat a tengerre és teljes tengeri blokádot kell csinálni. Csónakokat megcsáklyázni, visszafordítani. Húzzanak el, és hagyják békén Európát!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html