BUX
37689

Óriási feladat előtt állhat Magyarország - rajtunk a világ szeme

Akár a következő fél év legnehezebb feladata hárulhat Magyarországra, ha mégis mentőcsomagot kell gründolni Portugália számára.

NAPI, 2011. január 10. hétfő, 15:06

Bár a portugál kormányfő egyelőre kitart amellett, hogy országának nincs szüksége az unió segítségére, ha mégis pénzügyi támogatásra szorul Portugália, a magyar EU-elnökségnek kulcsszerepe lesz abban, hogy elfogadtassa a csomagot a közösség többi országával - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A piacok a görög és az ír példa alapján szkeptikusak Lisszabon tiltakozása kapcsán, hiszen korábban Athén és Dublin is hevesen elutasította az uniós támogatás szükségességét, majd mégis arra szorult - teszi hozzá a szakember.

A szerdai nap lehet a mérföldkő a portugál helyzetet illetően, hiszen az újabb államkötvény kibocsátás alkalmával eldől, tudja-e finanszírozni magát az ország a tőkepiacról. Amennyiben ez nem sikerül, a magyar uniós elnökség feladata lesz, hogy egyeztessen Portugáliával arról, hol van az a pont, amikor az ország és az eurózóna stabilitása már azt kívánja, hogy uniós segítséghez folyamodjon - véli Horváth. Eközben pedig a tagállamokat a támogatás nyújtásának szükségességéről kell majd meggyőznie hazánknak - ez pedig már Görögország és Írország esetében sem volt egyszerű feladat - foglamazott az igazgató.