Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A libanoni gáztárolókba kerülő energiahordozó a jövőben szerepet játszhat Lengyelország ellátásában, a lengyel cégek részt vehetnek ezek kiépítésében, illetve a térségben meginduló offshore gázkitermelésben. Erről beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Bejrútban, ahol libanoni kollégájával, Szaad Haririvel tárgyalt - adta hírül a Rzeczpospolita.

Amióta az izraeli vizeken nagy gázmezőket fedeztek fel - összességében 800 milliárd köbméterre becsülik a Leviatamban és Tamarban található gáz mennyiségét - óriási a befektetői érdeklődés a helyi gázkitermelés iránt. A libanoni tengeralatti lelőhelyek feltárásával és kitermelésével kapcsolatos tendereket tavaly decemberben bonyolították le. A nyertes egy francia-olasz-orosz konzorcium lett.

A francia Total, az olasz Eni és az orosz Novatek február elején írták alá Libanon kormányával a Földközi-tenger keleti részében folytatandó olaj- és gázbányászatról szóló megállapodást. A franciák és az olaszok a részvények 40, az oroszok 20 százalékát kapják a projektből. A fővállalkozó a Total lett. A kitermelés három éven belül elkezdődhet.

A hosszú távú lengyel-orosz gázszállítási szerződés 2022 végén jár le és a lengyelek nem akarnak hosszabbítani. Ez komoly érvágást ejthet a Gazpromon, amely évente 10-11 milliárd köbméter gázt ad el ebben az országban. Csak a németek, az olaszok, a franciák és a britek vásárolnak a lengyeleknél több orosz gázt.

A fotó forrása: Getty Images