Óriási földrengés rázta meg Oroszország távol-keleti partvidékét, a földmozgás hatását még a térségtől 7000 kilométerre nyugatra lévő Moszkvában is érezték - jelentette egymástól függetlenül több forrás is. A katasztrófa epicentruma az Okotszk-tenger mélyén volt az orosz partoktól keletre, Japántól északra - mondta el az amerikai AP hírügynökségnek Marina Kolomijetsz, az Orosz Tudományos Akadémia obninszki szeizmikus figyelőállomásának szóvivője. Méréseik szerint a Richter-skála szerinti 8,0-ás erősségű volt a rengés.

Az USA geológiai figyelőhálózatának jelentése az előbbivel lényegében összhangban 8,2-es erősségű földrengésről szól, amely Kuril-Kamcsatka íven, a világ egyik szeizmikusan legaktívabb vidékén történt. Kolomijetsz elmondása szerint a földrengés 600 kilométerre a tengerfenék alatt robbant ki. Ebben a mélységben nagyon gyorsan tejednek tovább a rengés hullámai.

Vaklárma és vaklárma

A hatóságok először cunamiriadót rendeltek el, majd ezt lefújták. Moszkvában egyesek úgy gondolták, hogy fel kellene szólítani az embereket az épületek elhagyására. Utóbbinak az lehetett az oka, hogy az orosz fővárosban nagyon ritkák a földrengések, így a hatóságok nehezen ítélik meg azok komolyságát. Utoljára 1977-ben jegyeztek fel hasonló esetet Moszkvában. A meteorológiai szolgálat nem tudta meghatározni, milyen erős volt a rengések ereje a városban.

Az orosz hírügynökségek szemtanúkat idéznek, akik Szibéria szerte erős földmozgásokról számoltak be. A CNBC emlékeztet arra, hogy Kamcsatka az orosz atom-tengeralattjárók egyik fő bázisa és a Szahalin-félszigeten folyik Oroszország legnagyobb folyékonygáz-projektje. Az épülőben lévő lng-terminálról ázsiai vevőkhöz akarják eljuttatni a szibériai gázmezőkről származó energiahordozót.