Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson konzervatív miniszterelnök kormánya titkos tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok kormányával arról, hogy a brexit után milyen szerepet játszhatnak az amerikai cégek a brit egészségügyi ellátásban (NHS) - mondta Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke, aki 451 oldalnyi hivatalos dokumentummal bizonyítja állítását. Bizonyítékait a december 12-ei választás előtt két héttel, november 27-én hozott nyilvánosságra - derül ki a Business Insider beszámolójából.

"Immáron bizonyítékunk van arra, hogy Boris Johnson irányítása alatt a brit kormány tárgyalt az NHS-ről az amerikaiakkal" - mondta sajtókonferenciáján, amivel arra utalt, hogy Johnson korábban azt mondta: ez a vád puszta kitaláció, nincsenek napirenden ilyen tárgyalások. Corbyn rátett még egy lapáttal: kijelentette, hogy a miniszterelnök el akarta titkolni a választók elől, hogy mire készül, ám immáron lelepleződött.

Drágább lenne gyógyszer

A dokumentumokból kiderül, hogy az egyeztetések még Johnson elődje, Theresa May kormányzása alatt, 2017 júliusában kezdődtek (egy évvel a 2016-os függetlenségi népszavazás után), és egészen a legutóbbi időkig folytatódtak. A felek kezdeti tárgyalásoknak tartották a találkozókat, ám ehhez képest az már ezek során is kiderült, hogy egy brexit utáni kereskedelmi egyezményben meghosszabbítanák a originális gyógyszerek szabadalmi védettségének időszakát. Ez azt jelenti, hogy később kerülhetnének piacra az olcsóbb, generikus másolataik.

Corbyn nem hagyta ki ezt a magas labdát sem, kijelentette, hogy a szabadalmi védettség meghosszabbítása drágább gyógyszereket jelent, ami egyenértékű azzal, hogy egyesek élete veszélybe kerül het. A munkáspárti vezér úgy véli, hogy innentől kezdve a december 12-ei választás nem a brexitről szól, hanem arról, hogy fennmarad-e a NHS vagy az amerikai gyógyszergyártó vállalatóriások játékszerévé válik.

Az NHS általános ingyenes egészségbiztosítást nyújt az Egyesült Királyságban, bármilyen vele kapcsolatos ügy rendkívül érzékeny politikai kérdés. Johnson nemrégiben arra hivatkozva vonta vissza a vállalati nyereségadó csökkentéséről szóló ígéretét, hogy szükség van az ezekből adókból befolyó költségvetési bevételre az NHS működtetéséhez. Emellett tucatnyi kórház építését - azaz inkább felújítását - ígéri. Egy szakértő szerint az NHS a britek érinthetetlen szent tehene, így a leleplezésnek jelentős hatása lehet a választás kimenetelére.