Óriási fordulat történt Ukrajnában

Az ukrán közvélemények annyira elege van a háborúból, hogy lemondott az oroszbarát szeparatisták kezén lévő délkelet-ukrajnai területről. Egy befolyásos politikus és egy közgazdász szakértő érveket is szolgáltat a lényegében orosz ellenőrzés alatt lévő térség átengedéséhez.
Napi.hu, 2015. augusztus 24. hétfő, 18:25
Fotó: Reuters

Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán lakosság ma már úgy véli: meg kell szabadulni azoktól a délkelet-ukrajnai területektől, a Donbasz néven ismert résztől, amelyet az oroszbarát szeparatisták tartanak ellenőrzésük alatt - írja Alexander J. Motyl, a washingtoni World Affairs internetes portál szerzője. Az országban járva egyre több bizonyítékát tapasztalta ennek. Egy évvel ezelőtt hallani sem akartak az emberek erről a lehetőségről, ám ennek vége.

A Luhanszk és Donyeck városok körüli régiókra úgy tekintenek az ukránok, hogy azokat gyakorlatilag immáron Oroszországhoz tartoznak. A legutolsó közvélemény-kutatás májusban készült ezzel kapcsolatban.

Eszerint a megkérdezettek 61,8 százaléka hajlik arra, hogy feladják az elfoglalt területeket cserébe azért, hogy végre békében élhessen az ország. Csak 22,9 százalékuk támogatta a katonai akciók folytatását a terület teljes felszabadításáig. A Krím félszigettel kapcsolatban, amelyet 2014 tavaszán annektált Oroszország nem tettek fel kérdéseket ebben a felmérésben.

Keserűség, lemondás

Motyl az elmúlt hónapokban privát felmérést készített. Családtagjait, barátait, kollégáit, szakértőket kérdezgetett az ügyről. Egyetlen egy olyan embert talált, aki amellett volt, hogy bármi áron meg kell tartani az elszakított területeket: egy ifjú televíziós újságíró. Meghökkentette, mennyire elegük van az embereknek a háborúból. Sokkolja és elkeseríti őket, hogy ma is nap mint nap emberek halnak meg értelmetlenül.

Az ukránoknak elegük van az oroszbarát szeparatistákból és a támogatóikból, akik a megszállt területeken laknak. Motyl úgy véli, nem túloz, ha azt mondja: azok az ukránok, akikkel beszélt, semmilyen közösséget nem éreznek az oroszokhoz húzó honfitársaikkal. És ez nem minden. Nemrégiben két tekintélyes közszereplő is világossá tette: el kell engedni a leszakított régiót.

Az ellenséget támogatják

Egyikük Volodimir Lanovij liberális közgazdász, aki 1992-ben gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes volt. Szerinte az enklávékkal fenntartott gazdasági kapcsolatokkal a kijevi kormány gyakorlatilag az ország ellenségeit finanszírozza, akik naponta gyilkolásszák az ukrán hadsereg katonáit.

A Krím félsziget és a Donyeck-Luhanszk régió ma már gyakorlatilag nem része Ukrajnának - fejtegette nemrégiben. Mivel orosz megszállás alatt állnak, a Krím és a Donbasz egy agresszor állam politikai és gazdasági hatókörébe került. A kijevi kormánynak immáron nincs semmilyen befolyása ezekre a területekre, ezért bármilyen tárgyalás a bányák támogatásáról, a helyhatóságok közalkalmazottainak fizetéséről, az ottani lakosság nyugdíjáról ukrán nézőpontból értelmetlen - véli a szakértő.

Döntéseket kell hozni!

Lanovijhoz csatlakozott egy igazi tekintély, az Ukrajna függetlenné válását a Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben levezénylő Leonyid Kravcsuk volt államfő. Hoznunk kell egy fontos döntést - fejtegette. Ki kell nyilvánítanunk, hogy a megszállt luhanszki és donyecki területeket Ukrajna többi részétől elválasztó demarkációs vonal valójában az enklávékat leválasztó határvonal.

Meg kell szakítanunk minden politikai és gazdasági kapcsolatot a szeparatisták és Oroszország ellenőrzése alatt lévő részekkel. Erővel megszerezték a hatalmat, meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy igazgassák ezeket a területek, hogy a háború kirobbantása után megmutassák mire mennek az ottani élet megszervezésével.

Nem szabad arról beszélni, hogy a mi embereink élnek ott, akiken segíteni kell. Ez a humanizmus semmit sem hoz Ukrajnának. Oroszország segítségével egy "rákos daganat" alakult ki az ország testén, amelyet csak műtéttel lehet eltávolítani - fogalmazott szokatlanul nyersen a volt ukrán államfő.

Politikai döntés született?

A kérdés legfeljebb az lehet, hogy a megszólalók koordinálták-e nyilvános szereplésüket vagy sem. (Lanovij volt Kravkucs gazdasági minisztere.) Hogy megjegyzéseik csupán saját véleményüket tükrözik-e vagy a hatalmon lévő elit egy része, esetleg kifejezetten kormány tudtával szólaltak meg, hogy teszteljék a közvéleményt a Krímmel és Dombasszal kapcsolatban. Akár tesztről van szó, akár egy jövendő politika előhangjait hallottuk, a World Affairs cikkírója szerint biztos, hogy a Donbasz enklávé sorsa Ukrajnán belül megpecsételődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.25 12:04

@henker: az a gazdag ország, amelyiknek van bőséges nyersanyaga, hanem amelyiknek van bőséges állománya a képzett állampolgárokból.


..ukrajnának van mindkettő ...,ezért kell a világrablóknak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzer, 2015.08.25 11:54

@Hamupipoke: Hogy valakit gyilkosnak lássunk, nem feltétlenül kell személyesen tartani a gyilkos fegyvert, elég ha halkan uszít rá másokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzer, 2015.08.25 11:52

@mirko: Valami hasonló fog történni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzer, 2015.08.25 11:50

@Pluralista: A bökkenő abban van, hogy az oroszok többsége nem tartja magát európainak (és a demográfiai előrejelzések szerint, kb. 20 év múlva tényleg nem lesznek többségben az oroszok saját országukban)
Ránk. úgy tekintenek mint egy megszerzendő kis csecse-becsére.
Jóllehet, sok olyan honfitársam van, főleg a mélymagyarok között akik szívvel lélekkel lennének kis játékszer bármelyik orosz vezető kezében, csak hagyja meg neki a tudatot hogy ő karakter.
Ezért is, úgy mint egész nemzetre nem mondanám hogy a barátaink, de nyilván sokan vannak közöttük akik barátaink, ne általánosítsunk.
Viszont a férgeket ők az utóbbi időben átküldik a szomszéd országba lövöldözni, abban reménykedve hogy sok orosz náci és vallási fanatikus, a bolsevik tudatú társaikkal együtt sok elpusztul. Vissza nem szívesen fogadják őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2015.08.25 10:50

@Pluralista: "Az oroszok fehér emberek mint mi, ezért - végső esetben, kénytelen-kelletlen, de - barátaink az olyan idegen férgekkel szemben, mint ön."


Az Önt nagybetüvel írják az általános iskola 6. osztályos szintje felett! Csak hát odáig el kellett volna jutnod fidesz suttyó, nem pedig koraszülötten beállni birkának egyszer a komcsikhoz, mászor a fidesznácikhoz. Hogy aztán a ruszki háborús bünösöket a barátidnak nevezd te ostoba féreg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html