Lengyelországban 900 ezer fiatal minden szakmából kiesett - írja a Rzeczpospolita Nem dolgoznak, nem tanulnak, nem képezik magukat, nem is tudják elképzelni életüket a valóságban, gyakran kedvetlenek. Az angol szóval NEET (Not in Education, Employment or Training) kategóriába tartozók száma ugyan szűkült Lengyelországban, de azért most is a 15-24 év közöttiek 13 százalékát teszik ki.

Vizsgálatokból kiderült, hogy a több száz ezer ember nagy része nő. Csaknem kétharmaduk akarna valamivel foglalkozni és készek lennének valamilyen állást is elfoglalni, de tanácstalanok és semmilyen tudásuk nincs. Ezért ez a csoport nagyon nehezen boldogul a munkaerőpiacon. Minél tovább vannak munka nélkül, annál rosszabb, mert a lehetőségeik az idő múlásával egyre csökkennek.

Ez a csoport nagy tartalékot jelentene a munkaerőpiacon, ha aktivizálni lehetne a tagjait. Az eszközök ehhez adottak lehetnének: iskoláztatás, a szakképesítés megszereztetése, hogy valamilyen gazdasági tevékenységbe foghassanak, amit az államnak támogatnia kellene. Hozzá kellene járulni a közlekedésükhöz is. A gond az is, hogy a fiatalok az állami munkaügyi segítő rendszert messziről elkerülik, saját környezetükbe zárkóznak.

A fotó forrása: Shutterstock