Óriási győzelmet arathat az EU a jövő héten

Úgy tűnik, fordulópontjához érkezett a brexit. A héten indul egy olyan parlamenti vita, amelynek eredményeként május első hetében a brit törvényhozás a saját akaratával ellentétes álláspontot kényszeríthet rá a kormányra, amelynek döntenie kell: meghátrál vagy bedobja a törülközőt.
Komócsin Sándor, 2018. április 24. kedd, 07:08
Fotó: AFP

A londoni kormány többször figyelmeztette a Konzervatív Párt rebellis parlamenti képviselőit, hogy a kilépési törvénnyel (Trade Bill) kapcsolatos közelgő voksolásnak az a pontja, miszerint az Egyesült Királyság része maradjon-e az EU-s vámuniónak, bizalmi szavazás a kormánnyal szemben - írta a Business Insider. Más szóval, ha támogatják ezt a javaslatot, azzal megbuktathatják a kormányt.

Ezt megelőzően tíz tory képviselő már aláírta ezt a módosító indítványt, s bár a parlamenti játékszabályok szerint csak formális bizalmatlansági indítvánnyal lehet lemondásra kényszeríteni a kabinetet, Theresa May miniszterelnök dönthet úgy, hogy lemond. Számtalanszor elkötelezte magát ugyanis amellett, hogy a brexit a vámuniós tagság feladatását jelenti.

Ugyan már, kérem!

A kormányfő szóvivője szerint puszta fantáziálás minden olyan felvetés, amely szerint főnöke önként felállhat a székéből. Nem is tudja, honnan szedik ezt az információt az újságírók.

Pedig lehet, hogy nem kéne messzire tekintenie. Néhány napja a parlament felsőháza elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint a szigetországnak a vámunióban kellene maradnia. Ezen a héten az alsóházban folytatódik erről a vita, amelynek a végén szavaznak. Ha a többség ezen is támogatná a vámuniót, az újabb vereség lenne a kormánynak. A jövő héten azután a törvényhozás a kormányt kötelező érvényű döntést hozhat ebben az ügyben.

Nem, nem

Brüsszel elutasítja a londoni kormánynak a "hátha mégis úgy lehetne" jegyében fogant elképzeléseit, amelyek szerint a vámunió elhagyása ellenére nyitva tartanák az ír-észak-ír határt. Az egyik ezek közül a hibrid modell, amely szerint az EU ügynökeként a brit kormány szedné be az uniós vámokat. A másik szerint minimális határellenőrzés lenne az észak-ír-ír határon a vámunió megszűnése után.

A vita lényege, hogy ha marad az EU-val közös vám, akkor az Egyesült Királyság nem köthet saját kereskedelmi egyezmények a világ olyan országaival, amelyekkel az EU-nak van megállapodása (beleértve ebbe az EU-tagállamokat is). Így a függetlenségnek nem lenne tartalma, értelme, ami nem kerüli el a brexit híveinek figyelmét.

Ha viszont nincs vámunió, akkor az ír-észak-ír határ valódi határrá válik, aminek beláthatatlan következményei lennének, beleértve az erőszak kiújulását is.

Hátradőlt az EU

A miniszterelnök környezetéből az a hír szivárgott ki, hogy May ez ügyben arra készül, hogy megadja magát. Pártjának elszánt brexitpárti politikusai azonban világossá tették: nem tolerálnának további hátrálást a kemény brexittől a puha felé. A Downing Street-i tisztviselők ezért már azt találgatják, melyik brexitpárti miniszter mond le először. A lista élén Liam Fox, a kereskedelmi és Boris Johnson, a külügyi tárca vezetője áll.

Eközben uniós források azt mondták a Business Insidernek, hogy Brüsszelben két fejleményre számítanak. Az egyik, hogy a brit kormány még a héten utolsó kísérletként benyújt egy újabb elképzelést az ír határ nyitva tartásáról, amellyel ismét nem tudják megoldani a kör négyszögesítését. Ezért Brüsszel vissza fogja utasítani ezt a "megoldási javaslatot" is.

A másik várakozás szerint May fel fogja adni ellenállását a vámunó fenntartásával kapcsolatban, mivel ehhez a kormány jelenlegi álláspontját ellenző, rebellis tory képviselők átszavazása miatt nincs meg a szükséges parlamenti többsége.

A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.24 15:34

@atombandi: "meg egy ilyen gazdag tagallam sem tudja gazdasagilag megengedni maganak, hogy kilepjen az eu-bol..."

Szerintem meg még egy ilyen gazdag tagállam sem tudja gazdaságilag megengedni magának, hogy magyar mutyikalandparkokra és egyéb eszementségekre költsék a pénzét az idióta brüsszeli bohócok. Game over, ugrott az a kb. 10 milliárd fontocska évente, recseg-ropog is már az EU.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.24 15:17

@Bahnsteig_Eins:
csak vazolnam a szitut, mert ugy latszik nem erted. jopar part van angliaban, liberalis, munkas, skot stb, mindegyik elutasitja a kilepest, marmint a hard brexitet. a ki ki akar lepni, az az atomizalodott, hazudos nem letezo part, plusz a tory part szelsojobbos szarnya. ok nem tudnak tobbseget alkotni a parlamentben, igazabol egy fasza kis partszakadasnak lehetunk tanui. ez az egyeni valasztokeruletes rendszerben akar azt is jelentheti, hogy teljesen eltunik a tory part, vagy annak nagy resze.

ha a kormany nem kepes atvinni az akaratat, lathatoan ez van, akkor maximum feloszlatni tudjak magukat es uj valasztast kiirni. az biztos, hogy a kilepes a szimbolikus soft brexitnel nem fog tobbet jelenteni, ami kvazi annyit jelent, hogy minden marad a regiben. meg egy ilyen gazdag tagallam sem tudja gazdasagilag megengedni maganak, hogy kilepjen az eu-bol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.24 14:50

@atombandi: "de az jelent valamit, ha also es a felsohaz sem szavazza meg a kilepest."

Igen, azt jelenti hogy szembemennek a választók kinyilvánított akaratával, döntésével. Ezen kívül a világon semmit, ahogy az általam lentebb belinkelt BBC-cikkből kiderül (már azok számára, akik veled ellentétben értenek angolul).

"en ennek orulok. igazabol azt nem ertem, hogy te miert a kilepesnek orulsz, az mitol javitja az eleted? "

Örülsz vagy nem, volt egy népszavazás, döntöttek. Volt pár évtizedük megtapasztalni az EU-t, nem kértek belőle. Nem akarják az adójukat se magyar mutyikalandparkokra költeni, se brüsszeli bohócokra, se migránsokra. Én meg ugyanígy gondolom, azért örülök, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.24 14:32

@Bahnsteig_Eins:
az keves, hogy en szamolgatok. de az jelent valamit, ha also es a felsohaz sem szavazza meg a kilepest. nem en fogom eldonteni, de megis ugy nez ki kedvezoen alakulnak a folyamatok. en ennek orulok. igazabol azt nem ertem, hogy te miert a kilepesnek orulsz, az mitol javitja az eleted?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.24 12:34

@atombandi: számolgatsz, mint Kohn bácsi az üres boltban? Az angol nép döntött, és feltehetően ezután sem a magadfajta londoni mosogató vendégmunkásokat fogják megkérdezni az országuk sorsáról, tehát jobb ha lelépsz onnan...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html