Óriási kárpótlást kapott a bankár

Minden eddiginél nagyobb kártérítéssel ért véget egy ártatlanul megvádolt lengyel bankárnak az állam ellen indított pere.
Barabás T. János, 2013. május 22. szerda, 19:28
Fotó: Napi.hu

Minden eddiginél magasabb, több mint 1 millió zloty (70 millió forint) kártérítést ítélt meg jogerősen a lublini bíróság Witold Oleksiuk volt bankárnak, akit két évig tartottak előzetes letartóztatásban, mire a bíróság felmentette a vádak alól.

Az ügy a BGZ bank helyi vezetője elleni korrupciós váddal kezdődött, amikor kilenc évvel ezelőtt a helyi tekintélynek számító bankárt bilincsben vezették el kollégái köréből. A lublini ügyészség 16 ízben elkövetett korrupcióval gyanúsította, 600-tól 6000 zlotyig terjedő összeg elfogadásával hitelnyújtás, illetve törlesztési haladék engedélyezése fejében. Két éven át tartották letartóztatásban, hiába kérelmezte, hogy szabad lábon védekezhessen. Első fokon három évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd jogerősen felmentették valamennyi vád alól.

Szabadságában nem sok élvezni valót találhatott - egy vasa sem volt, visszavonult gazdaságába, földművesként dolgozott, és darabonként adta el a földjét, hogy meg tudjon élni, mivel még nem érte el a nyugdíj-korhatárt. A most 63 éves férfi, aki már nyugdíjas és földjét műveli, két évvel ezelőtt kártérítési pert indított az állam ellen a jogtalan fogva tartásért. A lánya elmondta, hogy apja a két éves rabsága alatt 30 kilót fogyott, és azóta is a kiközösítettek életét éli, megbélyegzett ember lett. A lublini fellebbviteli bíróság most több mint 1 millió zloty kártérítést ítélt meg a volt bankárnak élete tönkretételéért. Hasonló ügyben még soha senki sem kapott ekkora összeget Lengyelországban - írta a Gazeta Wyborcza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.05.23 00:43

@oregpapi: Azt nem tudod veletlenul hogy Kajah Ibrahim mennyit kapott anno? Es buntetest?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oregpapi, 2013.05.23 00:18

EZ CSAK APRÓPÉNZ!
Magyarországon ez volt az alap!
MSZP közeli Tocsik Márta ügyvédnőnek 800 millió közreműködői díj!
"2009.07.23. 10:40 BKV Hiába fizettek ki ? prémiumokkal együtt ? mintegy százmillió forintot végkielégítésként a BKV személyzeti vezetőjének tavaly 2008 márciusban, Szalainé Szilágyi Eleonóra ma is a fővárosi közlekedési társaságnál dolgozhat havi bruttó négymilliós fizetésért! A munkaviszony meghosszabbítását Balogh Zsolt akkori megbízott vezérigazgató, jelenlegi általános vezérigazgató-helyettes írta alá, aki sajtóhírek szerint a távozóban lévő Kocsis István vezérigazgatói posztjának legfőbb várományosa és Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes embere! "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html