Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden eddiginél magasabb, több mint 1 millió zloty (70 millió forint) kártérítést ítélt meg jogerősen a lublini bíróság Witold Oleksiuk volt bankárnak, akit két évig tartottak előzetes letartóztatásban, mire a bíróság felmentette a vádak alól.

Az ügy a BGZ bank helyi vezetője elleni korrupciós váddal kezdődött, amikor kilenc évvel ezelőtt a helyi tekintélynek számító bankárt bilincsben vezették el kollégái köréből. A lublini ügyészség 16 ízben elkövetett korrupcióval gyanúsította, 600-tól 6000 zlotyig terjedő összeg elfogadásával hitelnyújtás, illetve törlesztési haladék engedélyezése fejében. Két éven át tartották letartóztatásban, hiába kérelmezte, hogy szabad lábon védekezhessen. Első fokon három évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd jogerősen felmentették valamennyi vád alól.

Szabadságában nem sok élvezni valót találhatott - egy vasa sem volt, visszavonult gazdaságába, földművesként dolgozott, és darabonként adta el a földjét, hogy meg tudjon élni, mivel még nem érte el a nyugdíj-korhatárt. A most 63 éves férfi, aki már nyugdíjas és földjét műveli, két évvel ezelőtt kártérítési pert indított az állam ellen a jogtalan fogva tartásért. A lánya elmondta, hogy apja a két éves rabsága alatt 30 kilót fogyott, és azóta is a kiközösítettek életét éli, megbélyegzett ember lett. A lublini fellebbviteli bíróság most több mint 1 millió zloty kártérítést ítélt meg a volt bankárnak élete tönkretételéért. Hasonló ügyben még soha senki sem kapott ekkora összeget Lengyelországban - írta a Gazeta Wyborcza.