Óriási kiárusításra készülnek Görögországban

Szinte valamennyi mozdítható értéket, repülőgépeket, kaszinókat, olajfinomítót és a szerencsejáték-szervező monopolvállalat állami tulajdonrészét is eladná a súlyos adósságválsággal küzdő görög kormány.
MTI-Eco, 2010. március 17. szerda, 18:11
Fotó:

Az athéni pénzügyminisztérium 2,5 milliárd eurót, a GDP 1 százalékának megfelelő összeget kíván szerezni az idén az állami tulajdon leépítésével. Az évi 250 milliárd eurós GDP-t meghaladó államadóssághoz képest ez nem nagy tétel, de jelezné a pénzpiacoknak, hogy Athén elszántan törekszik az államháztartási egyensúly helyreállítására - írta a WSJ.

A görög kormány megválna egyebek között az Olympic Airlines privatizációja után az államra maradt Airbus repülőktől, és csökkentené, vagy teljes egészében eladná az OPAP SA fogadásszervező részvénytársaságban birtokolt 34 százalékos tulajdonrészt. A kormány további 15 vállalat állami részvénycsomagját is piacra dobhatja. A cégek között van az athéni vízművek, és az ország legnagyobb olajfinomítóját működtető társaság. Számos állami tulajdonú kaszinó is magánkézbe kerülhet a WSJ értesülése szerint.

A privatizáció kitűnő ötlet, és ha még az Akropoliszt is hozzácsapják, akkor talán teljesülhet is a bevételi terv, de a jelenlegi piaci helyzetben igen nyomott árakon kelne el minden, hiszen nemcsak Görögország van recesszióban, hanem az egész világ - értékelte a minisztériumi elképzelést Konsztantin Mihalosz, az athéni kereskedelmi és iparkamara elnöke.

A kormány még nem terjesztett elő részletes terveket, de elemzők arra számítanak, hogy az OPAP SA 34 százaléka mellett a TT Hellenic Postbank kereskedelmi bank állami tulajdonrészét is piacra dobhatják. Könnyen felmerülhet az is, hogy adjanak el további 10 százaléknyi részvényt az OTE távközlési vállalatból a Deutsche Telekomnak, amely 30 százalékban már tulajdonosa a cégnek, és korábban már jelezte, hogy növelné részesedését.

Elemzők szerint nem csupán a világgazdasági helyzet és a görög válság miatt esetleg igen nyomott vételi árak miatt volna érdemes alaposan meggondolni a privatizációt. Az is megfontolandó, hogy számos társaság jelentős bevételt termel az államnak, mint például az OPAP SA, amely nagyjából évi 200 millió eurót fizet be a költségvetésbe, piaci értéke viszont rohamosan csökken; az utóbbi 10 hónapban 30 százaléknál is többet veszített értékéből a társaság, amelynek állami hányadát így már csak 1,63 milliárd euróért lehetne eladni a pénzügyminisztériumi számítások szerint.

Görögországnak az idén 54 milliárd eurónyi államadóssága jár le, ebből 12 milliárd áprilisban, több mint 8 milliárd euró pedig májusban.

HOZZÁSZÓLÁSOK