Óriási kínai beruházás Belaruszban

Óriási ipari parkot épít Fehéroroszországban Kína, az idetelepülő cégek ingyen exportálhatnak Oroszországba és Kazahsztánba, az Európai Uniót pedig mindössze 270 kilométeres szállítás után érhetik el. A hasonló parkról Bulgáriával folytatott tárgyalások elakadtak.
NAPI, 2013. május 27. hétfő, 10:00

Új ipari központot épít Belaruszban egy nagy kerek erdő közepén, nem messze a fővárostól, Minszktől Kína, amely hídfőállásként szolgálhat mindkét EU - az Európai Unió és az Eurázsiai Unió - irányába irányuló exportja számára. A beépítendő terület 40 százalékkal nagyobb Manhattannél. Peking összesen ötmilliárd dollárt (1,1 ezer milliárd forint) szán a projektre, amelynek része egy 155 ezer embert befogadó új város felépítése is - tudta meg a Bloomberg kínai és fehérorosz forrásoktól.

Az új központból, amelynek első lépcsőjét 2020-ra, második lépcsőjét tíz évre rá adják át, vámmentesen juthatnak el az áruk Oroszországba és Kazahsztánba, amelyek szabadkereskedelmi övezetet alkotnak Belarusszal, az Európai Unió határa pedig mindössze 270 kilométerre lesz. A helyszínt átszeli a Moszkvát és Berlint Lengyelországon át összekötő autópálya, a repülőtérről gyorsvasúti kapcsolatot építenek ki. Az áramellátásról az orosz finanszírozással 10 milliárd dollárból megépülő új atomerőmű fog gondoskodni. A fehéroroszok átlagos bére havi 560 dollár, ami fele a lengyel béreknek, miközben közel szász százalékuk írástudó, azaz könnyen betanítható.

Sok méz a madzagon

A 9,5 millió lakosú Fehéroroszország 2009 óta összesen 6,5 milliárd dollár támogatást kapott az IMF-tól és Oroszországtól válság szaggatta gazdasága életben tartására. Pekinggel 2009-ben hárommilliárd dollár értékű devizacsere-megállapodást kötött, amelynek célja, hogy olcsó hitelből megvalósuló beruházásokat finanszírozzanak, azzal a feltétellel, hogy a forrás felét kínai részegységekre, technológiára vagy munkaerőre költik. Az új ipari park létrehozását az Industrial Park Development nevű cég finanszírozza, amely 60 százalékban kínai, 40 százalékban belorusz tulajdonban van.

A létesítmény nem csupán kínai vállalkozásokat vár - beköltözhet bármelyik cég, amely legkevesebb ötmillió dollárt befektetést vállal és high-tech iparágat hoz a közösbe. A beruházók tevékenységük első tíz évében teljes nyereségadó-mentességre számíthatnak, a következő évtizedben pedig adójuk felét tarthatják meg. Eddig több mint tíz vállalat érdeklődött a lehetőség iránt, köztük hongkongi és lett cégek.

A kínai vezetés keresi a lehetőséget arra, hogy eddig csak Kínából exportáló vállalatai hídfőállásokat építsenek ki az EU-ban. Bulgáriával egy a fehéroroszhoz hasonló, bár annál kisebb ipari park létesítéséről tárgyaltak, ám az egyeztetések megszakadtak, miután mindkét országban vezetőváltás kezdődött. Elemzők szerint a fehéroroszok sikerét nem kell eltúlozni. Hiába szeretnének Kína európai bástyájává válni, az ország autokratikus politikai rendszere miatt olyan rossz a viszonyban van a Nyugattal, hogy ez nem jöhet össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

levai jozsef, 2013.05.27 20:01

jajj!
marhasagot irtam!
nem a fidesz kormany alatt nott a magyar kinai kereskedelem huszonharomszorosara,hanem az elmult evtizedben.
a nol cikk a kinai kereskedelmi vezetot idezte es o mondta a buvos huszonharomszoros novekedest.
elneztem,felreertettem.
elnezest libertatetol is.igaza van tul nagy lett volna az a huszonharomszoros novekedes.
mindenesetre a napi megvaltoztatta a cikk focimet.mar csak orias beruhazasrol beszel belaruszban.
mindenesetre libertateval meg most sem ertek egyet,hogy ezt a tervezett beruhazast a kormany kudarcakent allitja be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.05.27 17:45

Jól értem, most akkor ferdeszemmel néznek ránk a kínaiak?
Ezek állandóan hazudnak és a szemük sem áll jól!
Minden kelt és közép-európai országba kínai hídfőállást ígérnek, de a vége csak az, hogy elárasztják az adott országot szemetükkel meg embereikkel(génjeikkel). Amikor az angolok csinálták ezt, akkor az gyarmatosításnak hívták. Mert kolóniákat, gyarmatokat hoztak létre.
"Belaruszban egy nagy kerek erdő közepén,....egy 155 ezer embert befogadó új város"
Én azért látok itt egy kis veszélyt. Nem hiszem, hogy akár a konyhán is fog fehér ember dolgozni.
A kínai kereskedelem fontos, de nekünk kell ott - szígorúan kínainak álcázott - hídfőállást kiépíteni. A németektől meg lehet tanulni, hogyan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.05.27 16:32

@levai jozsef:
Még csak annyit: a 2011-es 6,2 %-os növekmény úgy jött össze, hogy azon belül az exportunk 5,2 %-kal nőtt - tehát az egyenlegünk romlott.
A Nemzeti Elhülyülés Rendszerét tényleg a gyengeelméjűeknek találták ki.
23-szoros növekedés... bár úgy lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.05.27 16:28

@levai jozsef:

Komolyan mondom, sírnivaló ez a hihetetlen fidióta tájékozatlanság.
Nem is hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod...

"az orban kormany prosti stb...politikaja meg huszonharomszoroszta a kereskedelmunket kinaval" - vazze, akinek a legcsekélyebb fogalma van a magyar külkereskedelem alakulásáról, az nem ír le ilyet.

Tessék, ez a pontos adat:
A magyar-kínai kereskedelem volumene 2011-ben 6,2 %-kal nőtt, megközelítette a 9,3 milliárd USD-t. 2012-ben pedig 8 milliárd USD-ra esett vissza.

23-szoros növekedés? Ember, lehet, hogy számodra szentírás, ami a NOL-on vagy máshol megjelenik, de ez akkora blődség, hogy egy retardáltban is gyanút kellene keltenie...

Egyébként igazad van: nincs értelme ezt folytatni... Létezik olyan egetverő marhaság, amit nem hiszel el, ha az orbán-rezsimet fényezi?
Értem én, hogy 3 év kétharmados pusztítás után valami eredményt is szeretne látni a fidióták tábora, de ez már túlmegy azon a határon, amit még érdemes megvitatni...
Ez az orbánmatolcsy-féle tündérmese lényege. Csillagot is az égről, a tények nem számítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.27 16:27

@VoIe: ..a pénzt adják ,az árkot meg majd romák ássák...,ez így jó..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html