BUX
36940

Óriási korrupciós botrány - lemondott a kormányfőhelyettes Albániában

A mindent elárasztó korrupció miatt sokat bírált Albániában, ha lehet, minden eddiginél látványosabb botrány robbant ki, miközben Sali Berisha, az ország miniszterelnöke a külföldi vállatokat ostorozza, mondván: indokolatlanul magas áron nyújtják szolgáltatásaikat az albánoknak.

Komócsin Sándor, 2011. január 27. csütörtök, 05:30

Ilir Meta kormányfőhelyettes kénytelen volt lemondani posztjáról és mentelmi jogáról, miután olyan videofelvétel látott napvilágot, amelyen korábbi párttársát, politikai szövetségesét, Dritan Priftit utasítja a jogszabályok megkerülésére.

Meta azzal indokolta lemondását, hogy így nyílt sisakkal veheti fel a harcot a "szörnyeteg" Prifti ellen.

A videofelvételből először kisebb részletek jelentek meg egy helyi tévéadón, amelyeken az látható, hogy Meta még miniszterelnökként az akkori gazdasági miniszter Prifti irodájában megrendeléseket ad beosztottjának.

Felszólítja például arra, hogy halassza el az állami tulajdonú Albpetrol privatizációs tenderét, hogy lehetővé tegyék egy újabb cég részvételét a pályázaton.

Meta és Berisha először hamisításnak nyilvánította a videorészleteket, ám Prifti a nemzeti főadón bemutatta a teljes 13 perces felvételt, jelezve, hogy további videók vannak a birtokában, és mindezek alapján Albánia legkorruptabb emberének minősítette Metát.


További részletek a Napi Gazdaság csütörtöki számában