Óriási lépés - megállapodtak a nyugdíjkorhatárról

Hatvanöt év lesz a nyugdíjkorhatár Csehországban. Hosszú viták után ebben állapodott meg a kormánykoalíció három pártja csütörtökön Prágában. Csehországban eddig nem volt meghatározva a konkrét nyugdíjkorhatár.
MTI, 2016. szeptember 1. csütörtök, 19:48
Fotó: Napi.hu

A 2011 júniusában elfogadott úgynevezett kis nyugdíjreform szerint a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedett, amit az akkori jobbközép kormány a növekvő élettartammal magyarázott. A 2011-es törvénymódosítás gyakorlatilag az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érintette, mindkét nem számára az eddigi rendszer szerint 2041-ben egységesen 70 év lett volna a nyugdíjkorhatár.

A korábban születettekre érvényes, hogy az 1936-ban születettek 60 évesen mehetnek nyugdíjba, minden későbbi születési évvel a nyugdíjba menetel lehetséges ideje két hónappal nő.

A nyugdíjkorhatár új megállapítását az Andrej Babis pénzügyminiszter által vezetett ANO (Igen) mozgalom ellenezte, de végül az ANO is beleegyezett a felső hivatalos határ megállapításába.

Roman Sklenák, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) frakcióvezetője szerint a törvénymódosítást, amelyet a szakszervezetek már régóta követelnek, már a jövő hétfőn a kormány is megvitatja és jóváhagyja.

Jaroslav Faltynek, az ANO frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh nyugdíjkorhatár következő felülvizsgálatára 2019-ben kerül sor.
Michaela Marksová népjóléti miniszter abszurdnak nevezte, hogy Csehország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, amelyben eddig nem volt hivatalosan meghatározva a nyugdíjkorhatár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.02 15:59

@Kara_kan: Nálunk 95 év lesz, nem tudtad?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kara_kan, 2016.09.02 13:16

Kedves újságírócska!
Az ilyen cikkek alá írd már be, hogy nálunk mi a helyzet ezen a téren, ne légy egy utolsó lusta dög, nézz utána. Mert ha nem tudunk viszonyítani, akkor ezek az infók nem sokat érnek. Érted-e?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html