A szlovák kormány bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat harci repülőgépek vásárlásáról, amelyekkel új alapokra helyezhetik az ország légi erejét - írja a lengyel Rzeczpospolita. Vagy amerikai F-16-os, vagy svéd Gripen gépeket vesznek, amelyekkel  a kiszolgált orosz (szovjet) MiG-29-eseket helyettesíthetik. A védelmi tárca június 29-éig mutatja be a kormánynak mindkét gép elemzését.

Szlovákia szerződéssel rendelkezik Oroszországgal a MiG-29-esek szervizéről 2019 őszéig. Ezt meg lehet hosszabbítani, még akkor is, ha a pozsonyi kormány új vadászgépeket vesz, mert azok leszállítása általában 18-24 hónapot vesz igénybe.

A szlovák Biztonságpolitikai Intézet szakértője szerint, mindkét kiszemelt gép jó, igaz, az F-16-osok drágábbak és az is előfordulhat, hogy 2023-ig kell várni a leszállításukra.

A magyarok és a csehek svéd Gripenekkel a lengyel légierő F-16-osokkal rendelkezik és azokból vehet még. Szlovákia és Csehország egy korábbi szerződés alapján együttműködik a két ország légterének védelmében. Ha Pozsony a Gripenek mellett dönt, akkor közösen képezhetik ki a pilótákat és a kiszolgáló személyzetet.

Szlovákia 2030-ig 6,5 milliárd eurót tervez fordítani fegyveres ereje modernizálására. A védelmi kiadások a GDP 2017-es 1,1 százalékáról 2020-ig 1,6, 2024-ig 2 százalékra nőnek.

A fotó forrása: Pixabay