Németországban 964 574 új menekültkérőt regisztráltak az év első 11 hónapjában - idézte a hivatalos adatokat a brit Guardian. Közülük 206 ezren novemberben adták be a kérelmüket, ami havi rekord. A korábbi csúcsot az idei október tartotta 181 ezer beadvánnyal. Az idei érkezők száma több mint négyszerese a 2014-es adatnak - Németország a fő célországa a közel-keleti, ázsiai és afrikai bevándorlóknak.

A berlini belügyminisztérium nem részletezte a menekültek nemzeti hovatartozását. Az év első háromnegyedében a szíriaiak vezették a listát - minden harmadik kérelmező a polgárháborús káoszba hanyatlott közel-keleti országból érkezett Németországba. A Financial Times becslése szerint a közel egymillió kérelmező fele le szíriai.

Nem is olyan nagy ígéret

Ez azért fontos, mert Angela Merkel kancellár sokat bírált nyilatkozatában - amellyel kritikusai szerint tágra nyitotta országa kapuját a menekültek előtt - a Szíriából érkezőknek kínált korlátlan menedékjogok német földön. Ezt követően saját kormányának tagjai és pártjának képviselői - különösen a bajor CSU politikusai - felelőtlenséggel vádolták a kancellárt, mondván: Németország nem képes helyet adni egymillió bevándorlónak. Az új adatok azt mutatják, hogy erre messze nem lesz szükség.

Az Albániából és Koszovóból érkezők benne vannak az első öt küldő országban, ám miután Berlin nemrégiben felvette hazájukat a biztonságos országok közé, jelentősen csökkent a számuk. Ezután ugyanis alapesetben nem jogosultak a politikai menedékjog megszerzésére.

Kevesebben jönnek

Az elmúlt két hétben jelentősen csökkent az érkezők száma - mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter. Ennek hátterében részben a korábbinál rosszabb időjárás áll, részben pedig az, hogy a török hatóságok keményebben lépnek fel az embercsempészek ellen. Naponta már "csupán" két-háromezer menekült érkezik Németországba a korábbi nyolc-tízezer helyett. Maiziere szerint ez nem fordulópont, de kedvező változás.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége hasonló tendenciáról számolt be a múlt héten. Eszerint a mediterrán térségen keresztül Európa közepébe igyekvők száma harmadával - 140 ezer emberre - mérséklődött novemberben az egy hónappal korábbihoz képest.

Gyorsul az ügyintézés

A közel 965 ezres szám csak egy előzetes becslés, amely az érkezők elosztására szolgáló Easy számítógépes rendszerbe felvett emberek számát tükrözi. Ez a regisztráció megelőzi a formális menekültkérelem benyújtását, azaz előre jelzi, milyen kihívással szembesül a német államigazgatás a következő hónapokban.

A hatóságok a tavalyi átlag hét hónapról öt hónapra csökkentették az utóbbiak elbírálási idejét. Ez részben annak köszönhető, hogy a Balkánról érkezők beadványait semmi perc alatt elutasítják, míg a szíriaiakét és az iraki keresztényekét, illetve jazidikét ugyanennyi idő alatt átengedik. Ennek ellenére jelenleg 356 ezer kérem fekszik a német hivatalok asztalán, ami duplája az elintézetlen ügyek tavalyi számának.