Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előreléphet-e Jeremy Hunt külügyminiszter a miniszterelnöki székbe vagy sem? A közvélemény-kutatások és a bukmékerek szerint nem, de ha valamit megtanulhattunk az elmúlt években, az az volt, hogy a papírforma sokszor borulhat fel teljesen váratlanul - vezeti fel a brit Konzervatív Párt pártelnök-választásának utolsó napjairól tudósító cikkét a Bloomberg. A szavazáson 180 ezer párttag dönt arról, hogy ki legyen a toryk következő pártelnöke, ami azt jelenti, hogy átveheti a miniszterelnöki posztot is Theresa Maytől. A voksolás végső határideje július 22.

Boris Johnson volt külügyminiszter az egyértelmű favorit. Régi kedvence ő a Konzervatív Párt kemény magjának, és az elmúlt két hónapban, amióta tart az új vezető megválasztását megelőző kampány, hozta a legjobb formáját: nyilvános szereplésein lelkes optimizmussal és a jó humorral igyekezett maga mellé állítani a szavazókat. A szakértők szerint lehet, hogy szorosabb lesz az eredmény a vártnál, de nem lesz fordulat. Ugyanakkor Hunt abban bízik, hogy a párttagok kétszer meggondolják, melyikük neve mellé tegyék az X-et.

Gyerekes viselkedés

Olyanokra bazírozhat, mint Robert Deeley dél-londoni biztosítási bróker, aki nem tudja elfelejteni Johnsonnak azt a zajos vitát partnerével, amely miatt a szomszédok kihívták a rendőrséget és a hangoskodásról készült felvételt eljuttatták a Guardiannak. A 44 éves tory párttag nem bánta meg, hogy nem szavazott azonnal, amint megkapta a szavazólapját, mert így jobb képet kaphatott a jelöltekről. Korábban csak Johnson karizmatikus személyiségét és vonzó személyiségét látta, ám a veszekedés gyerekes viselkedés volt, ami szerinte nem illik egy miniszterelnököz.

A dél-londoni szavazó viselkedése tipikus. A kampány előtt mindenki arra számított, hogy Johnson annyival népszerűbb, hogy a párttagok nem várnak a voksolással. Ezzel szemben az történt, hogy kétharmaduk még nem adta le a szavazatát. Hunt ezt úgy értelmezi, hogy felismerték, milyen nagy a tét. Ellenfele azzal fenyegeti a parlamentet, hogy ha nem járul hozzá a megállapodás nélküli brexithez a jelenleg érvényes kilépési határidő lejártakor, azaz október 31-én, akkor felfüggeszti a törvényhozás működését.

Hunt szerint azonban az EU-párti tory parlamenti képviselők egy része megelőzheti ezt azzal, hogy összeáll az ellenzékkel, és kikényszerít egy rendkívüli parlamenti választást, amelyet a Konzervatív Párt jelenlegi állapotában szinte biztosan elvesztene. Ezt a forgatókönyvet egy módon lehet biztosan elkerülni: rá kell szavazni, mert ő elkötelezte magát amellett, hogy a törvényhozással együtt hozza meg a végső döntést a brexit mikéntjéről.

Megnyugodott az EU

Ebben az ügyben máris tett egy lépést a parlament: csütörtökön elfogadtak egy olyan határozatot, amely technikai akadályt állít a törvényhozás felfüggesztése elé. Ezzel nagy szívességet tettek az EU-nak, amelyet idegesít, hogy Johnson várható megválasztásával kiszámíthatatlan tárgyalópartner lesz az Egyesült Királyság első embere. Uniós tisztviselők, legutóbb Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója többször elismételték, hogy a Theresa May kormányával tavaly év végén létrejött válási megállapodáson nem lehet változtatni.

Ez az egyetlen mód arra, hogy a szigetország rendezetten, gazdasági káosz nélkül távozzon az EU-ból. A parlament ellenállása jelentősen megnehezítette Johnsonnak - ha ő lesz a kormányfő -, hogy ezt figyelmen kívül hagyva végrehajtsa a válási egyezség nélküli (kemény) brexitet.

A nyugodtabb légkörben Brüsszelben tovább keresik azokat a kozmetikai beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel megtalálhatnák a kompromisszumot az új miniszterelnökkel anélkül, hogy úgy tűnne: az EU meghátrált egy populista show man előtt. Eközben a brexiter képviselők azzal a dilemmával kerülhetnek szembe, hogy vagy lenyelik az édesítőszerekkel fogyaszthatóbbá tett tavalyi brexitalkut vagy a történet végén valamilyen módon az EU tagja marad a ország.