Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A hetedik hónapban a várt 6,4 milliárd euró helyett 12,6 milliárd euró többlet halmozódott fel az eurózóna külkereskedelmi mérlegében, miközben a júniusi adatot 4,6 milliárdos pluszról 5,4 milliárdra korrigálták.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint 6,8 milliárd a szufficit, a várt 1,2 milliárddal szemben és a júliusi 2,3 milliárd után.

A növekedés elsősorban az exportban bekövetkezett erőteljes bővülést tükrözi, amely érték 115,3 milliárd euróra nőtt a júniusi 106,9 milliárdról. Az import ennél sokkal kisebb mértékben emelkedett, 101,6 milliárdról 102,7 milliárd euróra. Szezonálisan kiigazítva havi szinten az export 4,1 százalékkal bővült, míg az import 0,3 százalékkal visszaesett. Az export növekedési ütemének gyorsulása a tengerentúli kereslet növekedésével magyarázható, a recesszió gyengülésével a cégek kezdik újratölteni raktárkészleteiket - írta a Dow Jones. Az export újjáéledése - amennyiben augusztusban és szeptemberben is hasonlóan alakulnak az adatok - komoly hajtóerőt adhat a gazdasági bővüléshez az eurózónában.


Az építőipari termelés visszaesése havi szinten 0,3 százalékról 2 százalékra gyorsult, amivel az éves mínusz 7,8 százalékról 10,8 százalékra hízott. Összehasonlításul: a hazai építőipar kibocsátása júliusban 12,2 százalékkal múlta alul a júniusit, 5,1 százalékkal pedig az egy évvel korábbit, a hatodik havi megugrást követően.