Óriási orosz-kínai megállapodásokat kötöttek - van meglepetés is

Az APEC csúcstalálkozó oldalvizén milliárdos orosz-kínai megállapodások születtek, de érte kellemetlen meglepetés is a Gazpromot.
Napi.hu, 2014. november 10. hétfő, 19:33

Oroszország kínai gázexportja a hétvégén Pekingben aláírt megállapodás alapján meghaladhatja az európait, de a Gazpromnak csalódnia kellett - nem kapja meg azt a milliárdos kínai előleget, amire az ehhez szükséges gázvezeték építéséhez számított. Az ázsiai-csendes-óceáni gazdasági együttműködés szervezetének (APEC) csúcstalálkozójára Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai kínai elnök a hét végén aláírták az előszerződést közel 400 milliárd dollár értékű gáz szállításáról, ami Kína gázszükségletének csaknem ötödét fedezi, és csökkenti Moszkva függését az európai szállításoktól - írta a Bloomberg.

A Gazprom évente 30 milliárd köbmétert szállít a nyugat-szibériai gázmezőkről 30 éven át Kínába. Nyugati elemzők szerint ez a következő évtized elejére az új feltárásokkal együtt túltermelési válsággal fenyegetheti a piacokat. Az orosz vállalat vezérigazgatója, Alekszej Miller úgy nyilatkozott, hogy 4-6 éven belül elkezdhetik a szállításokat kínai partnerüknek, a China National Petroleum Corporationnek (CNPC).

A TASZSZ tudósítása szerint tovább erősíti a két ország energetikai együttműködését az ugyanakkor aláírt technikai szerződés az orosz olajszállításokról, amelynek alapján a Rosznyefty 2015-2017-ben évi 5 millió tonnával növeli a Kínába exportált mennyiséget. Az orosz óriás már korábban megállapodott a CNPC-vel, hogy 25 év alatt 365 millió tonna olajat exportál, 270 milliárd dollár értékben - emlékeztetett a cég nagy hatalmú vezérigazgatója, Igor Szecsin, aki a vállalat vezetésének átvétele előtt a miniszterelnök első helyetteseként az energetikát felügyelte. Emellett előszerződést kötöttek arról, hogy a Rosznyefty Vankornyefty vállalatának 10 százalékát megveszik a kínaiak.

A hangsúly azonban a gázon van. Megállapodtak abban is, hogy az a nyugati vonalon fog érkezni, amely elsőbbséget élvez, azonban mint Miller elmondta, középtávon egy újabb vezetékkel az orosz Távol-Keletről is exportálnának gázt Kínába. Emellett a CNPC 20 százalékos részesedést szerzett a jamali cseppfolyósított földgáz-projektben.

Azonban csalódás is érte a Gazpromot - az eredeti elképzelésekkel szemben nem kapnak előleget a kínaiaktól a szükséges vezeték megépítéséhez. Mint a Vedomosztyi írta, Miller úgy nyilatkozott, erre nincs is szükségük, mint ahogy hitelekre sem. A Szibéria Ereje csővezeték építését szeptember 1-jén kezdték meg, a Jakutföldről vezet a kínai határig.

Hossza 2200 kilométer, építési költsége 770 milliárd rubel (17 milliárd dollár), azonban a gázmező termelésének a megtöltéséhez szükséges felfejlesztésével együtt a Gazpromnak 55 milliárd dollárt kell beruháznia a kínai projektbe. A lengyel lapok szerint azonban ez a számítás is túl optimista: a rendkívüli időjárási és terepviszonyok miatt a teljes költség elérheti a 100 milliárd dollárt is. Ennyi pénze a vállalatnak nincs, így akármit mond Miller, kénytelenek lesznek a kormány segítségét kérni, hogy a szükséges összeget megkaphassák az eredetileg a nyugdíjak és a szociális kiadások fedezetére szánt népjóléti alapból. Egyes szakértői vélemények szerint a kiadások nem fognak megtérülni, ezért az állami segítségnyújtáshoz politikai döntést kell hozzanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

katter, 2014.11.11 07:38

@Cefre: Én attól tartok h. beindul a kínai gázexport és kibővítik a szállítást 78 mrd 3m-re (volt róla szó) és India is erőteljesen érdeklődik az orosz gáz iránt. Ha az oroszok csak annyi gázt termelnek ki h. a költségvetésük egyensúlyban legyen akkor nem fog mindenkinek jutni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.11.10 20:07

A Gazprom az orosz állam többségi tulajdonában van. Az orosz államnak, hivatalos adatok szerint, 4-500 milliárd dollár devizatartaléka van.

Tehát, ha akarják, megépítik a vezetéket akár 100 milliárd dollárért is. Hogy azon túl ez jó üzlet-e nekik vagy nem, azt csak ők tudják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html