Óriási pofont kaphat a benzin ára

Szaúd-Arábia csak akkor fagyasztja be olajkitermelését, ha Irán is ezt teszi - jelentette ki az ország egyik vezetője, amivel gyakorlatilag lehetetlenné teszi a nagy olajtermelők közös fellépését az olajárak feltornászása érdekében.
Napi.hu, 2016. április 2. szombat, 09:08
Fotó: MTI/AP

Szaúd-Arábia csak akkor fogja befagyasztani olajtermelését, ha Irán és a többi nagy olajtermelő ország is ezt teszi - idézte a Mohammed bin Salman koronaherceg-helyettes kijelentését a Bloomberg. A 30 éves vezető, aki az utóbbi időben egyre nagyobb befolyást szerzett a királyság vezetésében, ezzel "tetemre hívta" a szaúdiak legnagyobb régiós ellenfelét.

Teherán ugyanis korábban leszögezte: addig nem vesz részt ilyen megállapodásban, ameddig nem szerezte vissza az ENSZ-szankciók miatt elvesztett pozícióit. Így nem meglepő, hogy a londoni Brent ára 1,3 százalékkal, hordónként 39,81 dollárra csökkent a koronaherceg nyilatkozata után. Ez később tovagyűrűzhet a benzinárakba.

Csak szemlélődni fog

Az OPEC országai 2014 decemberében úgy döntöttek, hogy a padlóra került olajár ellenére nem csökkentik kitermelésüket, mert így tudják megőrizni piaci részesedésüket. A kartellen kívüli Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela idén februárban azt javasolta a világ olajhatalmainak, hogy a januári szinten fagyasszák be kitermelésüket. Ennek eredményeként az akkori hordónkénti bő 27 dollárról 40-re nőtt a fekete arany ára.

Az egyezség tető alá hozása érdekében április 17-én a svájci Dohában találkoznak az érintett országok. Bijan Namdar Zanganeh iráni olajminiszter részt vesz ugyan a tanácskozáson, de nem szándékozik csatlakozni semmilyen befagyasztáshoz - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

Nem kartelleznek tovább

Az IEA energetikai tanácsadó szervezet szerint a perzsa állam februárban négyéves csúcsra, napi 3,22 millió hordóra pörgette fel kitermelését. Az olajpiaci kereskedők szerint márciusban ezt további növekedés követhette.

A piaci szereplők és az elemzők arra számítottak, hogy Szaúd-Arábia Irán részvétele nélkül is kész a befagyasztásra - ami azt jelentené, hogy napi 10,2 millió hordó kitermelésében limitálná termelését -, ám Bin Salman világossá tette, hogy csak akkor teszik meg ezt, ha mindenki más is követi a példájukat.

Szerinte az árak a következő két évben emelkedni fognak, mivel nő a kereslet. Ugyanakkor arra is célzott, hogy a szaúdi vezetés nem akar visszatérni a korábbi évtizedekre jellemző együttes OPEC-fellépéshez az olajpiacon. Álláspontjuk szerint egy szabadpiacról van szó, amelyet a kereslet és a kínálat alakulása szabályoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.04 08:40

@antitroll: A Rosznyeft ún. integrált olajvállalat, amelyik nem csak kitermeléssel, hanem olajfinomitással, -szállitással, -kereskedelemmel stb. is foglalkozik. Az operating expenses, pontosabban "Production and operating expenses" (http://www.rosneft.com/attach/0/23/02/2015_Rosneft_FS_IFRS_ENG_SIGNED.pdf 6. oldal) ezért az a mutató, amelyik kifejezetten a nyersolaj kitermelési költségeit mutatja, ezt lehet barrelra vetiteni, ezért ezt a mutatót szokták használni az olajcégek kitermelési költségeinek összehasonlitására. Egy barrel finomitott, vagy x helyre leszállitott olaj költsége nyilván más, ahogy az ára is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.04.04 08:23

@Pegazus_a_borbarat:
"Az olajszakértő MNO" megadja a cikkének a végén a forrásokat. Nem olyan autentikusak, mint a Rosznyeft jelentése, ezt elismerem.
De valószínűleg jobban tudnak angolból fordítani. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.04.03 23:55

@Pegazus_a_borbarat:
"Keeping low operating expenses at 159 RUB/boe in conditions of 10.7% growth in producer price index in 12M 2015"

Megtennéd azt a szívességet, hogy megmagyarázod (magadnak) mi köze van a kitermelési költséghez a működési költségnek? Mert az idézet utóbbit írja...
Ez azt jelenti, hogy a cég minden egyes megtermelt hordó olajra eső működési önköltsége 159 rubel.
A termelő vállalkozások és ebben a Rosznyeft is benne van a "változó költségek" jelentik a legnagyobb tételt. Ez a valódi kitermelési költség. A változó költségek és a működési költségek összege adja meg, hogy egy vállalkozás nyereséges-e vagy sem? Itt nyilván nyereséges lesz, de Te gazdasági zseniként kiemelted az egyik, a kisebbik költségtényezőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.03 14:11

@antitroll: Megint sikerült egy több, mint 1 éves cikket belinkelned, ráadásul az "olajszakértő" MNO-ból.

A legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty 2015-re vonatkozó pénzügyi jelentéséből:

Keeping low operating expenses at 159 RUB/boe

http://www.rosneft.com/news/pressrelease/31032016.html

Tehát, termelési költségük 2015-ben, a teljes termelésre vetitve, 159 rubel/barrel, azaz 70 RUB/USD árfolyammal számolva, 2.27 dollár/barrel volt.

Az orosz költségvetést, ahogy azt már rengetegszer leirtam, pedig épeszű ember magától is tudja, nem dollárban, hanem rubelben irják.

A többi rizsa, de tudom hogy abban mindig is jó voltál, tehát irj még egy pár oldal rizsát...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.04.03 01:48

@Pegazus_a_borbarat:
Ezzel szemben a helyzet sokkal bonyolultabb!
"Az arab világban, például Szaúd-Arábiában és Kuvaitban, a kőolaj hordónkénti kitermelési költsége 8-10 dollár, míg más jelentős termelők, például Oroszország vagy Venezuela, költségei ennek a többszöröse, elérheti akár a 30 dollárt is."
http://mno.hu/gazdasag/a-benzinarat-agyonnyomo-palaolaj-forradalom-a-vegehez-kozeledhet-1272227

Én is olvastam már ennél alacsonyabb orosz kitermelésű kőolaj önköltségről. Csakhogy!
Szokás szerint oroszos ügyekben Te szándékosan tévedsz, vagy véletlenül csúsztatsz!
Igen, van olyan orosz mező, amiben nagyon alacsony az önköltség. Ugyanakkor ezek a mezők 15-20-30 éve állnak kitermelésben. Az akkori technológiai lehetőségek mellett ezek könnyen elérhető készletek. A készlet fogyásával ezeken a mezőkön is nő az önköltség.
Ráadásul Oroszország nem csak ezeken a mezőkön termel ki szénhidrogéneket, hanem sokkal rosszabb adottságokkal rendelkezőkön is. Azaz amit Te írtál az szélsőérték lehet, de nagyon messze van az átlag önköltségi árhoz.
Az újonnan termelésbe vonható területek ráadásul egyre nehezebben elérhetők ergo drágábbak is lesznek, azaz az önköltség további emelkedésére lehet számítani.
De ez mind tök mindegy. Ha az oroszok a költségvetésüket 50 USD/hordó olajárhoz tervezik, az két dolgot jelöl.
Először is kevesebb lesz a bevételük.
Másodszor meg ékesen megmutatják a rákfenéjüket, hiszen az "olajárhoz terveznek", maygarul ettől függenek. Petrodollárban számolnak, vagy nem, ez figyelmeztető momentum.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html