Szaúd-Arábia csak akkor fogja befagyasztani olajtermelését, ha Irán és a többi nagy olajtermelő ország is ezt teszi - idézte a Mohammed bin Salman koronaherceg-helyettes kijelentését a Bloomberg. A 30 éves vezető, aki az utóbbi időben egyre nagyobb befolyást szerzett a királyság vezetésében, ezzel "tetemre hívta" a szaúdiak legnagyobb régiós ellenfelét.

Teherán ugyanis korábban leszögezte: addig nem vesz részt ilyen megállapodásban, ameddig nem szerezte vissza az ENSZ-szankciók miatt elvesztett pozícióit. Így nem meglepő, hogy a londoni Brent ára 1,3 százalékkal, hordónként 39,81 dollárra csökkent a koronaherceg nyilatkozata után. Ez később tovagyűrűzhet a benzinárakba.

Csak szemlélődni fog

Az OPEC országai 2014 decemberében úgy döntöttek, hogy a padlóra került olajár ellenére nem csökkentik kitermelésüket, mert így tudják megőrizni piaci részesedésüket. A kartellen kívüli Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela idén februárban azt javasolta a világ olajhatalmainak, hogy a januári szinten fagyasszák be kitermelésüket. Ennek eredményeként az akkori hordónkénti bő 27 dollárról 40-re nőtt a fekete arany ára.

Az egyezség tető alá hozása érdekében április 17-én a svájci Dohában találkoznak az érintett országok. Bijan Namdar Zanganeh iráni olajminiszter részt vesz ugyan a tanácskozáson, de nem szándékozik csatlakozni semmilyen befagyasztáshoz - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

Nem kartelleznek tovább

Az IEA energetikai tanácsadó szervezet szerint a perzsa állam februárban négyéves csúcsra, napi 3,22 millió hordóra pörgette fel kitermelését. Az olajpiaci kereskedők szerint márciusban ezt további növekedés követhette.

A piaci szereplők és az elemzők arra számítottak, hogy Szaúd-Arábia Irán részvétele nélkül is kész a befagyasztásra - ami azt jelentené, hogy napi 10,2 millió hordó kitermelésében limitálná termelését -, ám Bin Salman világossá tette, hogy csak akkor teszik meg ezt, ha mindenki más is követi a példájukat.

Szerinte az árak a következő két évben emelkedni fognak, mivel nő a kereslet. Ugyanakkor arra is célzott, hogy a szaúdi vezetés nem akar visszatérni a korábbi évtizedekre jellemző együttes OPEC-fellépéshez az olajpiacon. Álláspontjuk szerint egy szabadpiacról van szó, amelyet a kereslet és a kínálat alakulása szabályoz.