Óriási privatizáció készül Oroszországban

Az orosz kormány szerdán jóváhagyta a 2011-2013 közötti időszakra szóló privatizációs tervet - jelentette be Moszkvában Elvira Nabiullina gazdaságfejlesztési miniszter.
MTI-Eco, 2010. november 17. szerda, 18:44
Fotó:

A folyamatok átláthatóvá és ellenőrizhetővé tétele érdekében nyilvános információs platformot szándékoznak létrehozni, ahol mindenki tájékozódhat az állami vagyon értékesítéséről, bérbeadásáról, és az egészben vagy részben állami tulajdonban lévő szervezetek működéséről - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány öt év alatt 1,8 ezer milliárd rubel bevételre számít az állami tulajdonrészek értékesítéséből, s ennek egy részét az érintett társaságoknak szánja, a másik része az államkasszába kerül. A privatizációs folyamat során több nagyvállalat esetében az állam kész lemondani az ellenőrzésről is - közölte korábban Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes.

Suvalov a részben vagy egészben privatizálandó vállalatok közül egyebek mellett a Rosneftet, a Rosselhosbankot (RSHB), az Egyesített Gabonatársaságot, a Rosagrolizinget, a Sovcomflot kereskedelmi hajózási társaságot, a RusGidrót és az Orosz Vasutakat említette azzal, hogy a tervek összesen mintegy 900 társaságot érintenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK