Óriási robbantás volt Volgográdban (bővített)

Tíz kilogramm trotil robbanóerejét is meghaladta a a dél-oroszországi Volgográd központi vasútállomásán vasárnap - közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül - működésbe hozott robbanószerkezet pusztító hatása - közölte az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője.
MTI, 2013. december 29. vasárnap, 15:50
Fotó: Napi.hu

Az öngyilkos merénylő által felrobbantott szerkezet fémreszeléket is tartalmazott, amely erősíti a pusztítás hatását - mondta Vlagyimir Markin. A nőt, akinek a maradványait egyes sajtójelentések szerint megtalálták a pályaudvar előcsarnokában, egy fiatal rendőr akadályozta meg abban, hogy tovább mehessen. A rendőr meghalt a robbantásban, hét másik társa megsérült.

A terrorista merényletben a legfrissebb adatok szerint 16-an haltak meg, köztük egy anya, aki testével védte gyermekét a robbantástól. A hatóságok frissített közlése szerint 38 embert vittek kórházba.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutattak több mobiltelefonnal készített felvételt is, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak. Idén október 21-én a városban hét ember életét oltotta ki egy muzulmán nő, aki egy városi buszon robbantotta fel magát.

Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokban szinte mindennaposak a szélsőségesek merényletei. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban február 7-én nyíló téli olimpia megrendezése ellen.

Volgográdba orvosi műszerekkel felszerelt mentőrepülőgépet küldött a rendkívüli helyzetek minisztériuma, szakorvosok, pszichológusok is a helyszínre utaztak. A kilenc súlyos sérültet várhatóan Moszkvába viszik.

A dél-oroszországi nagyváros központi pályaudvara fontos vasúti csomópont. Az épületben naponta mintegy három és fél ezer ember fordul meg. Volgográdban futnak össze a krasznodari, a rosztovi, a moszkvai, a szaratovi és az asztraháni vasútvonalak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően - közölte szóvivője. Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a repülőtereken, valamint a forgalmas helyeken. Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója közölte, hogy nincs pánik a milliós lakosú Volga menti nagyvárosban. A településen gyászt rendeltek el január 1-3. között.

Az esti hírek szerint a videofelvételek alapaján férfi volt az öngyilkos merénylő - közölte az Interfax orosz hírügynökség vasárnap. Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2013.12.29 21:24

@Bhole: Mi van hazug Mohamed Bhole Putyin- es oroszrajongo? Eljutattad reszvetedet imadottaid fele? Artatlan amerikai aldozatok eseteben mindig maskeppen gondolkodtal. A tegnapi hazugsagok utan kimereszkedtel az odudbol? Mikor megy Volgogradba? A csecsenek teged is varnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.12.29 21:09

@Blama: Csak doberdó/supersenki újjong mások halálán. A demokrácia erős, amerikában a libsik gyengítik. Itt is próbálkoznak, de itt nem hagyjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 19:38

@ABCY: "egy uj Szovjetunio letrehozasan munkalkodik", az ukranok meg a feheroroszok pedig ezt jol kihasznaljak. Nekik ez jol jon a ruszkikat pedig penzugyileg gyengiti. Na de hiaba munkalkodik. Masodik Szovjetunio mar nem lesz. A mai Rassija csak arnyeka a volt bolsi szuperhatalomnak. Azt Ronald Regan bekesen jol megdontotte. A ruszkik nem birtak a fegyverkezesi versenyt es beledoglottek. Konec Szovjetszkij Szajuz. Szlava Boga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCY, 2013.12.29 19:11

Putyin, egy új Szovjetunió létrehozásán munkálkodik,de mint látjuk,mások
meg másképp gondolják.A terrorelhárításuk egy nagy nulla,aminek köszönhetően
ez az eset is megtörténhetett.Osztom Superyankee véleményét a téren,hogy
lesznek még további robbantás sorozatok is,az ország különböző pontjain.

Az orosz felsővezetés a mai napig sem tanult korábbi hibáiból sem,amikor
is,annak idején a Csernobili atomerőműben tőrtént nagyerejű robbanás is
bekövetkezett.Mert az sem volt véletlen,az is terrorakció volt.

Sőt,annak idején elég aljas módon tájékoztatták a közvéleményt is,a
manipulált médiáikon keresztűl,aminek következtében több tucat ember
halt meg,vagy szenvedett maradandó súlyos betegségeket,köztük magyarok is.

A mai napig sem tették rendbe azt a zónát,elég nagy szégyen már az is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 17:02

Biztos hogy lesz meg tobb ilyen robbantas. Igy van az ha a "Federacio" nemcsak diktatura hanem meg mindig egy garmati birodalom. A 142 millios "Rassijanak" egy nagy szazaleka nem orosz. Azok szeretnenek fuggetlenek lenni, ami teljesen ertheto. A magyarok kozott pedig sok az olyan aki szeretne ujra Putyin szarnyai ala kerulni. Nem erdekes?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html