Csehország az egy főre eső GDP alapján készült összehasonlításban vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva megelőzte Spanyolországot az OECD ranglistáján - adta hírül a Radio Praha. A 36 országot sorrendbe állító rangsorban Csehország a 27-ik, míg Spanyolország egy hellyel ezután következik. Ezzel együtt a cseh egy főre eső GDP még elmarad az EU átlagától, ami 43 561 dollár.

Csehország egy főre eső GDP-je a szervezet adatai szerint 39 741 dollár, míg Spanyolországé 39 711 dollár. A másik ibériai országot, Portugáliát már 2005-ben lehagyták a csehek.

Lukas Kovada pénzügyi elemző úgy látja, hogy 2008 után gyorsult fel Csehország felzárókása az európai szinthez, főként a dél-európai országokkal szemben, mert a kontinens déli részét különösen súlyosan érintette az akkori gazdasági válság.

Olaszország sincs már messze, amelynek egy főre eső GDP vásárlóerő-paritása 41 837 dollár. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez a mutató nem teljesen pontos. Tartalmazza például azt a hazai termelési értéket, amit osztalék formájában kivisznek az országból. Csehországot ez erősen érintheti, mivel sok a külföldi tulajdonú vállalat.

A cseh helyezés javulásához sokat hozzáadhatott a korona erősödése is.