Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban mintegy másfél millióan csatlakoztak a gigantikus tanársztrájkhoz, ami alaposan felbolygatta a kedélyeket és a megszokott munkamenetet is - derült ki a onet.pl cikkéből. Andrzej Duda államfő a tanárokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy elvárásaikat olyan módon fejezzék ki, hogy az ne gátolja a fiatalokat a nyugodt vizsgázásban.

Ez volt 1993 óta az oktatási dolgozók és a tanárok legnagyobb sztrájkja, amelyben jelentős béremelést követeltek. Az államfő úgy vélte, hogy a vizsgák után tovább lehet vitatkozni, sőt, akár a sztrájkot is folytatni.

Duda szerint a tanárok nehéz és felelősségteljes munkát végeznek és megérdemlik a méltó díjazást ezért, tehát ő szolidáris velük. Ugyanakkor kivételesen fontos megegyezést elérni a kérdésben. A kormány 15 százalékos béremelést javasol 2019-ben és bemutatta az általa a tanárokkal kötendő új munkaszerződés mintáját is.

A sztrájkban iskolák ezrei vettek részt, azaz bénultak meg. Egyes becslések szerint az oktatási intézmények majdnem felét érintette a munkabeszüntetés. A szakszervezetek ennél jóval magasabb számot adtak meg, szerintük az oktatási intézmények 86 százaléka vett részt vett az akcióban.