Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lidl és testvérvállalata, a Kaufland jókora összeget kap a Világbanktól kelet európai hálózata fejlesztésére. A 350 millió eurós hitelt a kiskereskedelmi láncok tulajdonosa a Schwarz Group veszi fel - jelentette a balkans.com internetes portál.

A pénzből Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában bővíthetik hálózatukat a vállalatok.

A mostani bejelentést megelőzően július végén a brit Guardian arról számolt be, hogy a két áruházlánc, amelyek a Németország egyik leggazdagabb családjának kezében lévő Schwarz-csoport tagjai, jelentős forrást kapnak a Világbank egyik tagszervezetétől, az IFC-től és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD).

Az IFC a magánszektor vállalatainak nyújt hiteleket ahhoz, hogy gyorsabban terjeszkedhessenek a feltörekvő országokban. A pénzügyi szolgáltató kölcsöneinek köszönhetően a magánbefektetők pénztárcái is könnyebben megnyílnak egy-egy projekt finanszírozásához.

Az elmúlt évtizedben a Lidl és a Kaufland összesen 900 millió dollárhoz (784,5 millió euró) jutott hozzá a közérdekű fejlesztéseket szolgáló pénzintézetektől. A Világbankot, az IFC-t és az EBRD-t az adófizetők pénzéből tartják fenn tulajdonosaik, különböző országok kormányai - emlékeztet a balkans.com.

A friss pénzből 60 millió euró Románia felé veszi az irányt. Ebben az országban jelenleg 200 Lidl- és Kaufland-üzlet működik. Román lapok idéznek egy az ügyhöz közel álló forrást, amely szerint a következő három évben a bevételek alapján Románia lesz a Lidl öt leggyorsabban fejlődő piacainak egyike.

Látványos eredménynövekedésről számolt be az idén februárban végződött üzleti évéről a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. - írta korábban a Napi.hu. A cég adózás utáni 8,2 milliárd forint profitja több mint három és félszerese a 2013-2014-es üzleti évben elértnek. A nettó árbevétel közel 34 milliárd forinttal, 261,5 milliárdra hízott. Miközben a bolthálózat 163 tagúra nőtt, az átlagos statisztikai létszám csökkent, 3,8 ezer fő közeléből 3,6 ezerre.