A kőolaj exportjától jelentősen függő Venezuela gazdasága megroggyant az energiahordozó árának csökkenése miatt. Az országnak idén jelentős, korábban felvett külföldi kölcsönt kell visszafizetnie.

A jegybanki vezető azt mondta, hogy az 5 milliárd dollárból 3 milliárd dollárral a kormány likviditását erősítik, kétmilliárd dollárt pedig a Gold Reserve kanadai céggel vegyes vállalkozásként működtetett aranybánya finanszírozására fordítják. Azt nem közölte, hogy kikkel tárgyalnak a hitel felvételéről, csak annyit jegyzett meg, hogy a megállapodás nem egy vagy két hónapon belül várható, de nagy valószínűséggel még az idén megkapja a pénzt Venezuela.

Befektetők körében egyre nő a félelem, hogy csődbe jut Venezuela. Az ország devizatartaléka 17 éves mélypontra, 13,5 milliárd dollárra esett pénteken, miután az állam 1,5 milliárd dollárnyi kötvényadósságot törlesztett. Venezuelában a tavalyi infláció 180,9 százalék volt, a gazdaság 5,7 százalékkal zsugorodott a 2014. évi 4 százalékos csökkenés után.

Venezuelában élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, a nemzeti valuta a feketepiacon szinte semmit sem ér, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az infláció idén elérheti a 720 százalékot.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező, és a legnagyobb dél-amerikai olajtermelő Venezuela gazdaságát súlyosan érintette a kőolaj világpiaci árzuhanása, miután az ország bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből.