A lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó, különleges csomagot még a szenátusnak jóvá kell hagynia. A jogszabályok a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozzák, tartalmazzák a túlzott áremelések elleni intézkedéseket, valamint az állami, önkormányzati beruházások programját is - írja az MTI.

Többek között

  • az állam 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek,
  • hozzájárul a bérkifizetéshez,
  • elhalasztják a társasági adó (CIT) befizetését,
  • meghosszabbítják a forgóeszköz-hitelek futamidejét.

Az intézkedések nyomán hiányra számítanak az eredetileg kiegyensúlyozottra tervezett idei lengyel állami költségvetésben.

A választást továbbra is megtartják

A csomaghoz péntek este benyújtott számos módosítás közül megszavazták a választási törvény olyan módosítását is, mely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.

Lengyelországban szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.