Óriástűz: már két balatonnyi terület ég Szibériában

A Szibériában tomboló tüzek már több mint 100 ezer hektárt borítottak el, egyre nő a halálos áldozatok száma.
Napi.hu, 2015. április 16. csütörtök, 11:06
Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt 24 órában az előző napi kétszeresére, 108 ezer hektárra nőtt Szibériában a lángokban álló tajga és sztyeppe területe, a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett, több mint ezren megsebesültek, 21 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására - jelentette a TASZSZ. (Összehasonításképpen? ez a terület akkora, mint egész Hongkong, illetve a Balaton kétszer.)

A Bajkálon túli területen súlyos a helyzet, több körzetben rendkívüli állapotot, az eredeti tűzfészekben, Kakasszijában pedig alkoholtilalmat vezettek be. A térségben már 115 helyen tombol a tűzvész, annak ellenére, hogy a rendkívüli ügyek minisztériuma menetrendszerűen naponta jelenti be, hogy urai a helyzetnek.

A maguk részéről valóban mindent megtesznek, egy nap alatt 20 ezer hektáron sikerült megfékezni a lángokat - hogy azok máshol csapjanak fel. Közel 3000 ezer tűzoltó, 500 tűzoltóautó, 3500 katona, tűzoltóvonatok és -repülőgépek részt a harcban. Bár a tüzeket a tarlóégető parasztok okozták, a törvény egyelőre a terület erdőgazdaságának főnökére és a helyi vezetőkre sújt le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy nem léptek fel időben és megfelelően a tűz terjedésének megakadályozására.

A lángok átterjedtek Kína területére is - bár ezt a moszkvai hatóságok tagadják, az Új Kína hírügynökség közlése szerint már 600 kínai tűzoltót kellett bevetni a lángok megfékezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.04.16 14:12

Elég a sok értékes fa ,közben Kina Európából vásárolja a fürészárút !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html