Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CNN szerint a hatóságok a feltételezett elkövetőt egy videofelvétel alapján azonosították. Egy üzlet biztonsági kamerája rögzítette, ahogy "egy sötét bőrű férfi" megközelítette a második robbantás helyszínét, ahol egy fekete táskát helyezett el. A lehetséges tettesről egy közelebbről meg nem nevezett másik kamera is készített felvételt. A gyanúsítottat hamarosan szövetségi bíróság elé állítják.
A merénylet ügyében nyomozó hatóságok közép-európai idő szerint este 11 órakor sajtóértekezletet tartanak. A bostoni terrorcselekmény következtében hárman életüket vesztették, és több mint 180-an megsebesültek.

Eddig hivatalosan annyit közöltek, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a maraton célegyenesében felrobbantott, két, fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép közül legalább az egyiket egy hatliteres gyorsfőző edényben rakták össze. Ennek fedőjét egy épület tetején megtalálták. A másik robbanószerkezetet is fémtartályban helyezték el, de arról nem bizonyosodott be, hogy kukta volt.

Ráleltek olyan huzal-, áramkör-, fém-, hátizsák- és műanyag zsákdarabokra is, amelyek a pokolgépek alkatrészei vagy tartozékai lehettek. Ezeket az FBI quanticói laboratóriumába küldték, ahol megkísérlik rekonstruálni a robbanószerkezeteket. A nyomtatott áramkör maradványáról azt gyanítják, hogy a detonátor alkatrésze lehetett. Egy, a CNN által megszólaltatott rendőrségi forrás szerint a pokolgépeket időzítő szerkezet hozhatta működésbe, de ezt az FBI nem erősítette meg.

A nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a bombákat valahol a kettős merénylet közelében szerelhették össze, mert hosszabb szállítás esetén az is előfordulhatott volna, hogy a szerkezetek idő előtt felrobbannak. Emiatt a környékbeli szállodákat átkutatták.
A merénylet két sérültjének állapota továbbra is válságos. Szerdán több tucatnyi sebesült szorult még mindig kórházi ápolásra. Voltak olyan páciensek, akinek a testéből 10-40 fémdarabot, golyót vagy szöget kellett eltávolítani.