Örmény válság: békés lehet a rendezés

Úgy tűnik, enged a hatalom Örményországban, és békés úton rendezik a jelenlegi kormányválságot - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő hétfőn az M1-en.
Szepesi Anita, 2018. április 30. hétfő, 12:45
Fotó: AFP

A kormányon lévő örmény köztársasági párt (RPA) szombaton bejelentette, nem állít saját jelöltet a miniszterelnöki posztra. A szakértő  szerint a parlament, amelyben a kormánypártnak viszonylag kis többsége van, kedden készül új miniszterelnököt választani. Szerinte ha a Jelk liberális pártszövetség jelöltje győz, nem lesznek összetűzések.

Véleménye szerint most úgy tűnik, az örmény kormányválságnak "olyan nagy nemzetközi hatása nincs", megmarad belpolitikai konfliktusnak, s remélhetőleg nem lesz külföldi beavatkozás, mint ahogy arra eddig sem volt példa.

Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő ellenzék vezetője, Nikol Pasinján korábban azt állította, hogy az RPA néhány képviselője kész lenne egy "nép által állított jelöltre" szavazni, aki ő maga lenne.

Képünk forrása. AFP Photo/Vano SHLAMOV

HOZZÁSZÓLÁSOK