Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországnak a rendszerváltáskor volt esélye arra, hogy felzárkózzon a Nyugathoz, ám ezt a lehetőséget elvesztegette - mondta a Magyar Nemezt Szalon kerekasztal-beszélgetésén Róna Péter közgazdász, aki szerint Orbán Viktor felismerte, hogy a magyar társadalom csalódott, mert a szociálliberális kormányok felzárkózást ígérték, amit nem tudtak teljesíteni.

E traumára válaszul hirdette meg a keleti nyitás politikáját, miközben ő sem mondhatja ki ebben az országban azt, hogy a felzárkózásra semmi esélyünk. Ezt pótolják az olyan szövegek, miszerint ragaszkodjunk a saját identitásunkhoz, felejtsük el a Nyugatot, szuverén országként azt csinálunk, amit akarunk.

Róna emlékeztetett arra, hogy a globalizációt a technológia hajtja előre, nem valamiféle mögöttes ideológia (avagy háttérhatalom). Ezért Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke téved, amikor arról beszél, hogy lejárt a globalizáció korszaka, és jön a nemzeti szuverenitás világa.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban az új francia elnök, törekvései kerültek szóba. Emmanuel Macron kétsebességes Európát akar, a belső körben közös költségvetéssel és kötvénykibocsátással. Hogy mi erről a németek véleménye azt Techet Péter ott élő újságíró a Spiegel címlapos címével jellemezte.

Eszerint Macron a mi drága barátunk, aki megmentené Európát a németek pénzén. A lap szerkesztői arra utaltak, hogy az eurózóna közös kötvényeiből befolyó pénzt együtt költenék el a tagállamok, ám a papírokat a németeknek kellene visszavásárolniuk, mert nekik lenne pénzük a közös adósság kifizetésére.