Lehet, hogy Angela Merkel a bevándorlókkal kapcsolatos nagyvonalú álláspontja miatt halványabb támogatottsággal vághat neki az idei választási évnek, mint korábban, ám ezt mit sem számít, ha legnagyobb ellenfele sokkal gyengébbnek látszik nála - kezdi cikkét a Bloomberg.

A szociáldemokraták (SPD) a várakozások szerint elnökét, Sigmar Gabrielt indítja ellene a kancellári posztért, ám ezzel nem hogy országosan, de még a párton belül sem a legnépszerűbb politikust állítja csata sorba. Akivel több esélyük lett volna, az az előzetes versenyben elvérzett.

Jókora különbség

Az SPD kizárta, hogy Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét indítsa annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint jobb eséllyel vethatte volna fel a versenyt Merkellel szemben, mint Gabriel. A pártelit attól tarthatott, hogy vele, ha győzne, nem lehetne összehozni egy baloldali többségű kormányt.

Ha a németek közvetlenül választanák a kancellárt, nem a pártjára leadott voksokkal, akkor Merkel 46-27 százalékra elpáholná Gabrielt - derült ki a Bild am Sonntagban megjelent friss felmérésből. Schulzcal szemben ugyanakkor csak 39-38-as győzelemre számíthatna. A kancellár mögött álló CDU/CSU konzervatív pártszövetség decemberben 35 százalékon állt, míg az SPD 22 százalékon.

Be kell vállalnia

Az 57 éves Gabrielnek nem igazán van más választása, mint hogy elinduljon 62 éves ellenfelével szemben. Négy éve nem jött be, hogy nem ő állt ki a párviadalra: Peer Streinbrück volt pénzügyminiszterrel az élén olyan ellenfélnek bizonyult pártja, amellyel szemben a Merkel vezette konzervatívok 1990 óta nem látott győzelmet arattak.

A 2013-as választások után papíron megvolt a lehetősége egy baloldali koalíciónak az SPD a Baloldal és a Zöldek részvételével (ezt nevezik bal-bal-zöld opciónak), ám Gabriel a nagykoalíció mellett döntött a CDU/CSU-val.

Pártjának többsége ma is a bal-bal-zöld kormányt szeretne, míg ő elképzelhetőnek tartana egy olyan felállást, amelyben az SPD és a Zöldek a szabaddemokratákkal állnának össze, feltéve, hogy az utóbbiak a 2013-as kudarc után bejutnak a Bundestagba.

Nem lesz meglepetés

A szakértők mindezek alapján kizártnak tartják, hogy olyan meglepetés szülessen az őszi németországi szavazáson, mint amilyen tavaly nyáron a Brexit váratlan győzelme volt a brit függetlenségi népszavazáson, illetve amilyen Donald Trump amerikai elnökké választása volt.

Gabriel személyében Merkel olyan ellenfelet kap, aki nem focizik vele egy ligában - véli Jan Echau berlini politológus. Ez az SPD problémája, aminek az lehet a vége, hogy újra nagykoalíció alakul az országban. Hiába tudják a konzervatívok és a szociáldemokraták is, hogy ez hosszabb távon rombolja az imázsukat, nem tudják elkerülni házasságuk folytatását.