Örömhírt kaptak az autósok

Az OPEC arra számít, hogy a tagországain kívüli olajtermelő államok jelentősen növelni fogják olajbányászatukat 2017-ben. Háromnegyed évvel ezelőtt, még azt jósolták, hogy csökkenni fog a kartellen kívüli olajkitermelés. A nagyobb olajkínálat alacsonyabb üzemanyagárakhoz vezethet.
Komócsin Sándor, 2017. május 11. csütörtök, 18:02
Fotó: Pixabay

Az OPEC arra számít, hogy azok az országok, amelyek nem tagjai a szervezetnek, jelentősen növelni fogják olajkitermelésüket 2017-ben - írta a Bloomberg. Az olajkartell szakértőinek véleménye igencsak nagyot változott ebben a kérdésben.

Tavaly júliusban még azt jósolták, hogy az OPEC-en kívüli termelők olajbányászata mérséklődni fog 2017-ben 2016-hoz képest. Áprilisban még úgy vélték, hogy az OPEC-tagállamok versenytársai napi 580 ezer hordóval emelik kitermelésüket míg májusban már 950 ezer hordós pluszt jeleztek előre.

Bejött, aztán nem

Az OPEC és a kartellen kívüli néhány nagy termelő, köztük Oroszország novemberben állapodott meg arról, hogy limitálják napi olajtermelésüket. Ettől azt remélték, hogy csökken a piaci kínálat, s ezért nőnek az árak. Ez be is jött: az elmúlt hetekig 50-60 dollár/hordó között ingadozott a fekete arany ára.

Csakhogy kívül maradt az alkun például az USA, amelynek olajpala-termelői gyorsan növelik bányászatukat, ugyanis ezen az árszinten már nyereséggel tudnak túladni olajukon. Hasonló a helyzet Brazíliával és Kanadával. Ennek hatására a múlt héten öthavi mélypontra, hordónként 44 dollárra esett a fekete arany ára, elmosva az OPEC és barátai próbálkozásának eredményét.


További korlátozás kell

A magyarázatot mutatja táblázatunk: az OPEC tavaly novemberben még arra számított, hogy nagyjából 250 ezer hordóval emelkedik a kartellen kívüli olajországok kitermelése - ez alig több mint negyede az e havi jóslatnak. Nem csoda, hogy Khalid Al-Falih szaúd-arábiai és Alekszander Novak orosz olajminiszter egyetért abban, hogy ha az év végéig növelni akarják az olajárat, akkor "további közös erőfeszítéseket" kell tenniük ennek érdekében.

Ennek szellemében tartják magukat a kitermelésük korlátozásához. Mint az OPEC jelentéséből kiderült, a kartell 13 állama a múlt hónapban 18,2 ezer hordóval, 31,73 millió hordóra mérsékelte napi olajbányászatát. Szaúd-Arábia eközben továbbra is kevesebb olajat exportál saját nemzeti kvótájánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.05.12 12:32

vegulis bejott ay, amit minden jozanul gondolkodo ember vart, az olajpalabol valo kitermeles elobb utobb leszoritja annyira a koltsegeket, hogy versenyre tudjon kellni a hagyomanyos kitermelessel. innentol kezdve mar csak a piacaikat tudjak elvesziteni a opec tagok, ez az ara annak, hogy az olajarat maximalizaljak. ez a maximum mar 50 dollar alatt van, es folyamatosan csokken...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html