Enyhült az oroszok szorítása az almaháborúban

Oroszország újra vásárol almát Fehéroroszországtól, miután az illetékes orosz hatóság helyi vizsgálatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szomszédos országban sok alma terem.
Barabás Júlia, 2019. július 27. szombat, 17:36
Fotó: Getty Images

Újra lehet almát exportálni Fehéroroszországból Oroszországba, miután az élelmiszer-felügyeleti hatóság, a Rosszelhoznadzor kiderítette: olyan sok alma terem az országban, hogy juthat abból exportra is - írta a lengyel Rzeczpospolita.

A hivatal azért vezetett be importtilalmat, mert azt gyanította, hogy újracsomagolt lengyel alma érkezik a szomszédos országból az orosz piacra. A lengyel mezőgazdasági termékek bevitelét korlátozzák a 2014 után Oroszországgal szemben bevezetett USA-EU szankciók nyomán az EU-s élelmiszerekre kivetett orosz beviteli korlátozások.

A Rosszelhoznadzor azután hozta meg feloldó döntését, hogy emberei 51 belarusz ültetvényt ellenőriztek. A vizsgálatok kiderítették, mekkora a fehérorosz almatermő terület, az almának milyen fajtái teremnek és mennyit takarítanak be a gyümölcsből. Így világossá vált, hogy a korábbi importszámlákon szereplő mennyiségek fehérorosz forrásból is összejöhettek, nem lengyel áru van mögöttük.

HOZZÁSZÓLÁSOK