Orosz cég lehelhet életet a szíriai kikötőbe

Szíria egy orosz vállalatra bízza az ország legnagyobb, tartúszi kikötőjének az üzemeltetését, az erről szóló megállapodást szerdán ratifikálta a szíriai parlament - jelentette a SANA szíriai hírügynökség alapján az MTI.
Szabó Dániel, 2019. június 13. csütörtök, 07:19
Fotó: AFP - Illusztráció.

Idézte Ali Hamud közlekedési minisztert, aki szerint a Sztrojtranszgaz orosz vállalattal áprilisban megkötött megállapodás révén a tartúszi kikötő a legelőnyösebben tudja kihasználni stratégiai elhelyezkedését, bevételhez jut és kapuként fog szolgálni más külföldi befektetések számára.

Damaszkusz áprilisban írt alá megállapodást a Sztrojtranszgazzal a tartúszi kikötő üzemeltetéséről 49 évre. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szerződés nem tulajdon-átruházásról, hanem csupán üzemeltetésről szól. A kikötő üzemeltetésére hatfős igazgatóbizottság alakul felerészben szíriai, felerészben orosz tagokból, orosz vezetéssel. Hamud szerint a kikötő dolgozóinak zöme megtarthatja munkáját, és csupán 15 százalékuk lehet külföldi.

A szerdán elfogadott törvényt még alá kell írnia Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Moszkva Aszad fő támogatója a szíriai háborúban. Oroszország haditengerészeti ellátóközpontot működtet Tartúszban, a latakiai Hmejmímban pedig légi támaszpontot üzemeltet.

HOZZÁSZÓLÁSOK