Az oroszok bizalma Vlagyimir Putyin államfőben 14 éves mélypontra esett - derült ki az állami VTsIOM közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Moscow Times idéz. A felmérést már a koronavírus-járvány idején készítették, amellyel kapcsolatban sok bírálatot kapott az orosz kormány és az államfő személyesen. Sokan vélik úgy, hogy sem az üzleti vállalkozások, sem az alkalmazottak nem kapnak kellő támogatást a nehéz időkben a Kremltől.

A rossz osztályzat azért is rosszkor jön Putyinnak, mert a járvány kitörése előtt olyan alkotmányos reformokat akart elfogadtatni, amelyek lehetővé tennék, hogy 2036-ig Oroszország elnöke maradjon. Erről áprilisban tartottak volna népszavazást, ha nem jött volna a járvány. A Kremlben állítólag rossz néven veszik, hogy az emberek a közösségi médiában arról társalognak, hogy az elnök elbújt a válság előtt - valójában egy Moszkva környéki rezidenciáról irányítja az országot.

A VTsIOM márciusban végzett felmérése szerint az oroszok 28,3 százaléka jelöli meg Putyint, ha arról kérdezik, kiben bízik meg a legjobban a politikusok közül. Ilyen alacsony adatot utoljára 2006 januárjában kaptak. Valerij Fjodorov, az intézet vezetője azt monda a Forbes Russiának, hogy a nyílt végű kérdések esetén kapnak ilyen gyenge eredményeket. Ha úgy teszik fel a kérdést, hogy megbízik-e  válaszadó Putyinban igen van nem, akkor 69,8 százalékuk igennel felel.

Amikor a VTsIOM 2019 májusában készített egy hasonló felmérést, amely azt az eredményt hozta, hogy Putyinban csak a válaszadók 31,7 százaléka bízik meg - ez akkor 13 éves mélypont volt -,  mire a Kremlből bírálatokkal illették a közvélemény-kutatói intézetet. A VTsIOM értett a szóból, "felülvizsgálta" kutatási módszereit, s az így kapott módosított adat már azt mutatta, hogy az elnök bizalmi indexe 72,3 százalékon áll.