Putyin kapott egy rossz és egy jó hírt

Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségi indexe majdnem másfél évtizede nem látott mélységbe hanyatlott, bár az is igaz, hogy eközben továbbra is elképesztően népszerű.
Barabás Júlia, 2020. május 3. vasárnap, 07:42
Fotó: MTI/EPA

Az oroszok bizalma Vlagyimir Putyin államfőben 14 éves mélypontra esett - derült ki az állami VTsIOM közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Moscow Times idéz. A felmérést már a koronavírus-járvány idején készítették, amellyel kapcsolatban sok bírálatot kapott az orosz kormány és az államfő személyesen. Sokan vélik úgy, hogy sem az üzleti vállalkozások, sem az alkalmazottak nem kapnak kellő támogatást a nehéz időkben a Kremltől.

A rossz osztályzat azért is rosszkor jön Putyinnak, mert a járvány kitörése előtt olyan alkotmányos reformokat akart elfogadtatni, amelyek lehetővé tennék, hogy 2036-ig Oroszország elnöke maradjon. Erről áprilisban tartottak volna népszavazást, ha nem jött volna a járvány. A Kremlben állítólag rossz néven veszik, hogy az emberek a közösségi médiában arról társalognak, hogy az elnök elbújt a válság előtt - valójában egy Moszkva környéki rezidenciáról irányítja az országot.

A VTsIOM márciusban végzett felmérése szerint az oroszok 28,3 százaléka jelöli meg Putyint, ha arról kérdezik, kiben bízik meg a legjobban a politikusok közül. Ilyen alacsony adatot utoljára 2006 januárjában kaptak. Valerij Fjodorov, az intézet vezetője azt monda a Forbes Russiának, hogy a nyílt végű kérdések esetén kapnak ilyen gyenge eredményeket. Ha úgy teszik fel a kérdést, hogy megbízik-e  válaszadó Putyinban igen van nem, akkor 69,8 százalékuk igennel felel.

Amikor a VTsIOM 2019 májusában készített egy hasonló felmérést, amely azt az eredményt hozta, hogy Putyinban csak a válaszadók 31,7 százaléka bízik meg - ez akkor 13 éves mélypont volt -,  mire a Kremlből bírálatokkal illették a közvélemény-kutatói intézetet. A VTsIOM értett a szóból, "felülvizsgálta" kutatási módszereit, s az így kapott módosított adat már azt mutatta, hogy az elnök bizalmi indexe 72,3 százalékon áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK