Orosz hackerek már megpróbáltak beavatkozni az amerikai elnökválasztásba

A Microsoft nemrégiben riasztotta az egyik Joe Biden demokrata elnökjelölt kampányával szerződésben álló tanácsadó céget, hogy az orosz állam által támogatott hackerek indítottak ellene támadást - értesült a Reuters az ügyre rálátó három forrástól.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 06:53
Fotó: AFP

Az elmúlt két hónapban többször is megpróbálták feltörni az SKDKnickerbocker nevű kampánystratégiák kidolgozásával foglalkozó cég rendszerét oroszországi bázisú, ottani állami kötődésű hackerek. Az SKDK ügyeire rálátó források arról számoltak be a Reutersnek, hogy a hackerek nem jártak sikerrel. "Jól védekeznek, ezért nem történt szabálysértés" - mondta az illető.

Hilary Rosen, az SKDK alelnöke nem kívánt nyilatkozni, ahogy a Biden-kampány és a Microsoft szóvivője sem kívánt reagálni az értesülésre. Viszont ezzel egyszerre az amerikai titkosszolgálatok riasztást adtak ki, hogy Moszkva és a 2016-os választást már befolyásoló hackerei nem alszanak.

Robert Mueller volt különleges ügyész, aki a Trump-kampány és az oroszok összejátszását vizsgálta jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy Moszkva és hozzá közelálló hackercsoportok akkor megpróbáltak beavatkozni az amerikai elnökválasztásban, és Mueller pedig arra figyelmeztetett, hogy Oroszország beavatkozna a jelenlegi kampányba is.

Az egyik forrás szerint nem volt világos, hogy Biden kampánya volt-e a cél, vagy az oroszok megpróbálnak-e hozzáférni az SKDK más ügyfeleivel kapcsolatos információkhoz. Anita Dunn, az SKDK ügyvezető igazgatója a Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt a Barack Obama elnökség alatt, és a Biden-kampány vezető tanácsadója.

Az SKDK behatolási kísérleteit a Microsoft nemrégiben jelezte a kampánycégnek, amely az orosz kormányhoz kötött hackereket valószínűsített a támadás hátterében.

Az idei elnökválasztás sok szempontból más lehet, mint az eddigiek, köszönhetően a koronavírus-járványnak: rekordot dönthet a levélen beérkezett szavazatok mennyisége.

HOZZÁSZÓLÁSOK