Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június és július után idén immár harmadik alkalommal mérsékelte - minden esetben 0,25 százalékponttal - az orosz jegybank igazgatótanácsa az alapkamatot. A 7 százalék öt és fél éves mélypontot jelent, legutóbb 2014 márciusában állt ilyen alacsony szinten az alapkamat.

A jegybank a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében jelezte, ha a helyzet az előrejelzéseknek megfelelően alakul, az igazgatótanács a következő ülések egyikén ismét kamatot csökkenthet. Friss, pénteken közzétett előrejelzésében a központi bank rontotta a gazdasági növekedés idén várható ütemét, ugyanakkor javította az inflációs prognózist.

Figyelembe véve a világgazdaság növekedésének lassulását és az orosz gazdaság idei első fél éves teljesítményét a jegybank arra számít, hogy idén 0,8-1,3 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP) az eddig várt 1,0-1,5 százalék helyett. December végén az éves infláció 4,0-4,5 százalék között lehet, korábban a 4,2-4,7 százalékos sávba várta a jegybank a pénzromlás ütemét.

Az orosz jegybank tavaly kétszer, szeptemberben és decemberben emelt kamatot, legutóbb az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. Ezt megelőzően, 2018 márciusában 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az alacsony inflációra hivatkozva.

Az igazgatótanács legközelebb október 25-én tart kamatdöntő ülést.