Orosz katonák érkeztek Venezuela fővárosába

Az orosz légierő két repülőgépe érkezett meg Caracasba szombaton. Az egyik gépen az orosz védelmi tárca egyik magas rangú tisztje érkezett közel 100 katonával együtt. A második, teherszállító gép 35 tonna rakománnyal szállt le - írta az MTI híre alapaján az Index.hu.
Domokos László, 2019. március 25. hétfő, 08:15
Fotó: AFP / JUAN BARRETO

A Reuters a Flightradar24 repülőjáratokat nyomon követő honlapra hivatkozva azt közölte: pénteken két repülő hagyott el egy orosz katonai légi támaszpontot. Egy másik honlap, az Adsbexchange adatai szerint egy harmadik repülő pedig vasárnap indult Caracasba.

Javier Mayorca venezuelai riporter Twitter-bejegyzésére hivatkozva a Reuters azt írta, hogy az első, IL-62 típusú utasszállító repülőn Vaszilij Tonkoskurov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke utazott. A másik, AN-124 típusú teherszállító gép pedig 35 tonna rakománnyal ért földet Venezuelában. Az egyelőre nem világos, hogy a rakomány mit tartalmaz.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán közölte: Oroszország gyógyszersegélyt küld a dél-amerikai országnak a jövő héten. Tavaly decemberben két, atomfegyverek hordozására is alkalmas Tu-160-as hadászati bombázó szállt le a latin-amerikai országban, hogy bekapcsolódjon az akkor tartott orosz-venezuelai hadgyakorlatba. A Reuters szerint ez az erődemonstráció azt a célt szolgálta, hogy Moszkva kifejezésre juttassa elkötelezettségét a Maduro-rezsim mellett.

Jurij Boriszov hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes akkor cáfolta a Reuters értesüléseit, és kijelentette: nincsenek orosz katonák Venezuelában. Megfigyelők szerint Oroszország dollármilliárdokkal érdekelt a Maduro-rendszer hatalomban tartásában - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK