Orosz-magyar gáztárgyalások kezdődnek

Az orosz és a magyar fél az ősszel ül tárgyalóasztalhoz, hogy egyeztessenek a két ország földgázzal kapcsolatos hosszabb távú együttműködéséről. A Gazprom szállítja a lakosság által felhasznált gázt.
Komócsin Sándor, 2018. március 8. csütörtök, 09:32
Fotó: Napi.hu

Várhatóan egy csomagban tárgyalja a magyar és az orosz fél a hazai gázellátást érintő kérdéseket az őszre várható kormányközi vegyes bizottsági ülésen - adta hírül a Világgazdaság. A találkozó a szeptember 2-5-re tervezett Energy Summit rendezvényhez kapcsolódhat.

Terítékre kerülhet Magyarország hosszú távú gázimport-megállapodásának meghosszabbítása, amely az eddiginél kisebb, évi 4-5 milliárd köbméteres mennyiségről szólhat. Ez még mindig több a magyarországi lakosság igényénél.

Megtárgyalhatják az orosz Gazprom vagy leánycége, a Gazprom Export magyarországi gáztárolását is. Az orosz társaság korábban jelezte, hogy vegyes vállalati formában szívesen beszállna a magyarországi gázalapú áramtermelésbe. Ezenfelül kisebbségi, legfeljebb 20 százalékos tulajdonosként bevásárolná magát a gáztőzsdébe, amelyen egyébként is szinte kizárólag az ő gázával kereskednek.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK