Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Natalja Sztyenyina, az új orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin húga olyan ingatlanokkal rendelkezik Moszkva környékén, amelyek együttesen 900 millió rubelt (14,3 millió dollár, 4,5 milliárd forint) érnek - vette át a Moscow Times a BBC Russia hírét.

Eközben a 49 éves asszony munkájáról annyit lehet tudni, hogy húsz évvel ezelőtt az orosz állami légitársaságnál, az Aeroflotnál dolgozott határozott idejű szerződéssel. A brit sajtóorgánum a vagyonnal kapcsolatos információ forrásául az adóadatbázist jelöli meg.

Nem ez az első kínos információ, ami az új kormányfőről megjelenik. Bírálói rákérdeztek arra, hogyan érhetett el felesége 12,5 millió dollárnak megfelelő jövedelmet, miközben nincs ismert üzleti érdekeltsége. A házaspárnak a Rojekt oknyomozó portál szerint 2001 és 2005 között az orosz főváros elitnegyedében, Rubljovkán volt egy 900 négyzetméteres háza egy 5500 négyzetméteres telken, ami mai árakon 600 millió rubelt érhet.

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosáról annyit tudni, hogy az az Orosz Föderáció. Az orosz Legfelsőbb Bíróság 2017-ben engedélyezte az ingatlan-nyilvántartásért is felelős Szövetségi Regisztrációs Szolgálatnak, hogy titkosítsa az ingatlanok tulajdonosainak kilétét. Ezt a szervezetet 2004 és 2006 között Misusztyin vezette.

Házak itt-ott

Sztyenyinának BBC Russia feltételezése szerint három háza van, az egyik Rubljovkán, két további Moszkva környéki elit lakókörnyezetben található. A hivatalos bejegyzésekben ezeknél is az Orosz Föderáció szerepel. Az egyik ingatlant Aras Agalarov üzletember, Vlagyimir Putyin orosz államfő szövetségesének cége építette. A miniszterelnök húgának egyetlen egyértelműen személyéhez köthető vagyona egy épület volt, amelyben egy a résztulajdonában lévő vendéglő üzemelt. Ezt a céget 2019-ben felszámolták.

Sztyenyina nem válaszolt a BBC Russia megkeresésére, hogy kommentálja a róla szóló információkat, a kormányszóvivői iroda szintén nem kívánta kommentálni az hírportál cikkében foglaltakat.