Az orosz kormány elvárja az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), hogy kérjen elnézést azért, mert egyik vezetője orosz ruletthez hasonlította a Szputnyik V koronavírus-oltás használatát - írta a Moscow Times. Christa Wirthumer-Hoche, az EMA alelnöke a Szabad Európa hírportál szerint azt mondta az osztrák ORF csatornának, hogy az EMA-nak szüksége van az oltással kapcsolatos dokumentumokra, amiket vizsgálhatnak.

"Jelenleg adatunk sincs... a beoltottakról. Ezért tanácsolnám nyomatékosan, hogy ne adjanak ki sürgősségi nemzeti engedélyt" Arra kérdésre, hogy esetleg Ausztriának is hasonlóan kellene-e döntenie, azt mondta, hogy:​ "Ez némileg az orosz ruletthez hasonlítható." Az osztrák kormány EMA-engedély nélkül nem fogja engedélyezni a Szputnyik V használatát.

A gyógyszerfelügyelet úgynevezett gördülő engedélyeztetési vizsgálatot folytat az orosz vakcinával kapcsolatban, ami lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy még a teljes dokumentáció elkészülte előtt benyújtsák tesztelési eredményeiket áttekintésre.

Az orosz álláspont szerint, amelyet a Szputnyik V-t népszerűsítő Twitter-fiókban tettek közzé, Christa Wirthumer-Hoche megjegyzése aláássa az EMA vizsgálat hitelességét. Úgy vélik, hogy az orosz oltás vizsgálatát politikai befolyás térítheti el az objektivitástól, miközben eddig 50 állam hatóságai bólintottak rá a vakcina használatára. A hivatalos orosz álláspont szerint 50 millió európai beoltásához elegendő Szputnyik V-t tudnának szállítani. Eközben az USA azzal vádolja az orosz hírszerzést, hogy hamis információkkal próbálja aláásni az Amerikában készülő oltások hitelességét.