Újra borsot törtek az oroszok orra alá az ukránok

Vasárnaptól hivatalosan is Epifanij metropolita a független ukrán ortodox egyház feje. Ebből az alkalomból a kijevi Szent Szófia-székesegyházban tartottak ünnepi istentiszteletet, melyre Konstantinápolyból, az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek egyházi vezetők - adta hírül a Euronews.
Domokos László, 2019. február 3. vasárnap, 15:30
Fotó: Shutterstock

Január elején több mint 300 év után külön vált az ukrán és az orosz ortodox egyház. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírta azt a dokumentumot (tomoszt), amellyel elismerte az autokefál ukrán ortodox egyházat.

Az ukrán ortodox egyház vezetőjének felszentelése azt jelképezi, hogy isteni gondviseléssel megoldottuk az állami fejlődésünk nagy ügyét. Újra szeretném megerősíteni, hogy az újonnan létrehozott ukrán ortodox egyház Ukrajna alkotmányát tiszteletben tartva fog működni, és független lesz az államtól - mondta Petro Porosenko államfő a portál beszámolója szerint.

Ukrajnában márciusban elnökválasztást tartanak, Porosenko ez egyház révén is igyekszik szavazatokat szerezni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban azt mondta, hogy az ukrán és az orosz ortodox egyház szétválása nem a hitről, hanem a politikáról szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.02.03 23:53

Ez kb. annyi az oroszoknak, mint elefántnak a szúnyogcsípés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html