A szerb állam több éve próbálja privatizálni a pancsovai Petrohemija Kőolaj-finomító Vállalatot, most azonban úgy néz ki, hogy a cég komoly érdeklődőre talált - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szerb sajtó arról ír, hogy az orosz Gazpromnyefty vásárolná meg az üzemet. Alekszandr Bocsan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete néhány napja azt mondta, hogy a tárgyalások már folynak.

Egy szakértő azt mondta, hogy Oroszországnak nincs szüksége a Petrohemijára, a Gazpromnyefty nem foglalkozik kőolaj-finomítással, de az orosz fél meg fogja venni a céget. Az oroszok ezzel valójában szívességet tesznek Szerbiának, mert a mostani helyzetben gyakorlatilag lehetetlen vevőt találni egy ilyen kaliberű cégre - fejtegette a szakértő.

Moszkva viszont - mint már annyiszor - kedvezményeket kér majd Belgrádtól. Most valószínűleg azt kérik, hogy 2024-től, amikor lejár a szerb-orosz államközi szerződés, ne emelkedjen a kitermelési járadék, amelyet az orosz tulajdonba került NIS olajcég fizet. Ez egyébként jelenleg a cég bevételeinek három százalékát teszi ki, és Szerbiában a legalacsonyabb azon cégek közül, amelyek olajkitermeléssel foglalkoznak.