Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter arról nem szólt, hogy hol tartják a megbeszélést. Azt is mondta, hogy az időpontot a napokban véglegesítik. A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhatott orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Az alku értelmében Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt a június végéig tartó három hónapban, miután az első negyedévben még 329 dollárt kellett fizetnie.

Az orosz energiaügyi miniszter kedden azt mondta, hogy "nem tragikus, ha a megbeszélések július elején lesznek, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévre nincs gázmegállapodás Oroszország és Ukrajna között".

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak csaknem 40 százaléka pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban.