Az orosz bejelentésre egy nappal azelőtt került sor, hogy kedden Bécsben orosz-ukrán-EU gáztárgyalásokat tartanak. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, miután tárgyalt Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel, és Alekszej Millerrel, a Gazprom vezetőjével, azt mondta hétfőn, hogy Oroszország ezer köbméterenként 247,18 dolláros gázár ajánlatot tesz Ukrajnának.

Az orosz miniszterelnök rámutatott arra, hogy az Ukrajnának felajánlott ár nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhatott orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Az alku értelmében Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt a június végéig tartó három hónapban, miután az első negyedévben még 329 dollárt kellett fizetnie.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak csaknem 40 százaléka pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam gázellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban.