Azoknak az oroszoknak az aránya, akik pozitívan ítélik meg az Egyesült Államokat, több mint kétszeresére növekedett az elmúlt másfél évben - idézte a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató cég, a Levada Center felmérését. A 2018 májusában készült felmérés szerint csak 20 százalékuknak volt pozitív véleménye az USA-ról, míg idén novembern már 47 százalék volt ez az arány.

Akkor úgy vélték, hogy az Egyesült Államok Oroszország legnagyobb ellenfele és még éreztette a hatását az a vád, miszerint a moszkvai kormány beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba Donald Trump győzelme érdekében. Akkor a megkérdezettek 69 százalékának volt rossz véleménye az amerikaiakról. A friss közvélemény-kutatás azonban azt találta, hogy míg az idei év végén már csupán 42 százalék volt ez az arány.

Az Európai Unió is jobban áll az oroszoknál, mint korábban. Másfél éve még csak 28 százalékuk gondolta úgy, hogy az unió nem is olyan rossz dolog, míg a friss felmérés szerint már 52 százalékuk látja így. Eközben azok aránya, akiknek negatív gondolataik vannak az EU-ról 55-ről 34 százalékra esett.

Eközben az amerikai Pew Research Center felmérése szerint az amerikaiak 64 százaléka gondolkodik negatívan az oroszokról, míg 21 százalékuk pozitívan. Egy 25 országra kiterjedő felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka látja negatívan, 34 százaléka pozitívan Oroszországot.