Orosz beismerés: kitört a háború (bővített)

Már egy orosz forrás is osztja az ukrán elnök véleményét, miszerint Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. A kelet-ukrajnai lázadók azt állítják, hogy csak szabadságukat töltő orosz katonák harcolnak az oldalukon. Ülésezik az EBESZ.
Napi.hu, 2014. augusztus 28. csütörtök, 13:19
Fotó: Reuters

Petro Porosenko ukrán államfő szerint Oroszország inváziót indított Délkelet-Ukrajnában - jelentette a CNBC. A hírt egyelőre nem erősítették más hivatalos források, ám az biztos, hogy a régióban kialakult válság tovább eszkalálódott. Porosenko lemondta Törökországi látogatását és összehívta az ukrán biztonsági és védelmi tanácsot.

A Moszkva-barát szeparatisták vezetője, Alekszander Zakharcsenko elismerte, hogy oroszok harcolnak az oldalukon az ukrán hadsereg ellen, ám állítása szerint szabadságon lévő katonákról van szó, akik ahelyett hogy vakációra mentek volna, inkább nekik segítenek. Az erről szóló interjú az interneten jelent meg, amelyet átvett az orosz televízió. Zakharcsenko szerint 4000 orosz önkéntes harcol velük.

Ez invázió

Ukrán katonai források szerint a szeparatisták elfoglalták a Savur-Mohyla stratégiai magaslatot. Ezenfelül kezükbe került Novozavoszk városa Ukrajna délkeleti részén, amelytől már csak egy ugrás Mariupol kikötőváros.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) rendkívüli tanácskozást kezdett Bécsben.

A legfrissebb hír: Ella Poljakova, Vlagyimir Putyin orosz államfő tanácsadó testületnek tagja úgy véli: Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Amikor az emberek nagy csoportja parancsnokok irányítása alatt, tankokkal és páncélozott szállító járművekkel, felfegyverkezve masírozik egy másik állam területén, azt inváziónak tekintem - fogalmazott a Reutersnek nyilatlkozva.

Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet
Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet, mivel Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Moszkva szemére lobbantotta, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába. Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó bizottsági elnöke kijelentette: "A hazudozás már az úgynevezett kijevi hatalom elválaszthatatlan sajátossága lett, ezért Porosenko úr már sem Keleten, sem Nyugaton nem lep meg senkit". Az alsóházi politikus szerint semmilyen alapja nincs az orosz csapatok ukrajnai behatolásáról szóló jelentéseknek - írja az MTI.
Jevgenyij Szerebrjennyikov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának alelnöke ugyancsak azt mondta, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában és az ezzel ellentétes kijevi közlés csupán újabb hazugság.

Az orosz EBESZ-nagykövet tagadta az orosz behatolást Kelet-Ukrajnába

Tagadta Oroszország Kelet-Ukrajnába való behatolását az orosz EBESZ-képviselő csütörtökön Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rendkívüli ülése után - írja az MTI. Az orosz vezetésnek semmilyen szempontból nem áll érdekében Kelet-Ukrajna megszállása - mondta Andrej Kelin, Oroszország EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője újságíróknak. "Egészen világosan megmondtuk, hogy Oroszországnak tíz határőr katona kivételével nincsenek csapatai Kelet-Ukrajnában" - mondta. Hozzátette: "a jelenlegi fejleményeket úgy tudom kommentálni, hogy mi sem megszállásban, sem csapatok küldésében nem vagyunk érdekeltek. Az erre vonatkozó nyugati aggályok mindenféle alapot nélkülöznek." Egyúttal utalt arra, hogy Oroszország nézete szerint Kelet-Ukrajnában humanitárius vészhelyzet van, és Oroszország azon fáradozik, hogy az ottani embereken segítsen.

A Bécsben tartott rendkívüli EBESZ-ülés után a nemzetközi szervezet ismét felajánlotta segítségét az ukrajnai helyzet megoldásához.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2014.09.01 10:24

Ukrajnába olyan mennyiségű pénzt kellene belenyomni, hogy működőképes maradjon, hogy se az oroszoknak, se az Uniónak nem kell. (Max. az USA engedhetné meg magának).
Ez inkább csak belpolitika(82%-ra nőtt a népszerűsége) + provokáció Putyin részéről, de látszólag nem jön be neki, mert minden fél távol tartja magát a fegyveres beavatkozástól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.09.01 10:06

@Borisz1106:

" Szavaztak és az elszakadást választották. Ezért sikerült egy puskalövés nélkül az Oroszországhoz való csatlakozás."

És miért fordított időrendben zajlott a szavazás? Miért nem lehetett előbb a szavazást megtartani, miért kellett már előre katonailag átvenni a Krím ellenőrzését, és ez után katonai uralom mellett megtartani a szavazást olyan módon , hogy még a részvételi adatokról sincs megbízható , és hiteles adat, nemhogy az eredményről, meg a szavazás körülményeiről, kizárólag az orosz propagandagépezet általi. Hm ? ;-)

"De ott sem lehetne szakadár köztársaságokat kikiáltani a lakosság többségének támogatása nélkül"

Vagy igen, vagy nem. Fegyverrel sok mindent ki lehet kényszeríteni. ;-)

Mindenesetre árulkodó jel, hogy Kelet-Ukrajnában pl. már a látszatnépszavazást sem tartották meg. ;-)

"Kelet-Ukrajna más tészta. De ott sem lehetne szakadár köztársaságokat kikiáltani a lakosság többségének támogatása nélkül. "

Ahham. Más tészta, akkor itt van Mariupol példája, ahol maguk a lakosok élőlánccal tiltakoznak az orosz agresszió ellen, és mégis elfoglalják a szeparatisták kb. 1-2 héten belül orosz katonai segítséggel ??? Ez hogy fér bele az elméletedbe ?

Az orosz birodalmi terjeszkedésbe simán beleillik mind a Krím, mind Kelet-Ukrajna, sőt Mariupol is.

http://www.origo.hu/itthon/20140830-elo-lanccal-vedekeznek-mariupol-lakoi-az-felkelok-ellen.html

"
Ez az "Orbán Putyin pincsikutyája" szöveg kicsit erőltetett. Az oroszokat támogató országok az EU-n belül nem csak mi vagyunk."

És melyik más ország kötött ilyen pocsék pénzügyi konstrukcióval hitelszerződést Orosz Anyácskával (mint Paks), és melyik más ország adott részvényügyleten keresztül majd 120-200 mrd HUF- összeget ajándékba? (MOL részvényvásárlás)

Egyet mondj, és elfogadom az érvelésedet. Különséget kell tenni a "támogatás" és a "csicskaság" között. Orbán kormányzó utóbbit fenti két akciójával bőségesen bizonyította. Se Ausztriában, sem Görögországban nem tudok hasonlóról, de lehet én vagyok kevésbé tájékozott. ;-))

"Ha csupán az Ukrajnában és Oroszországban élő emberek megélhetését vizsgáljuk (bér, nyugdíj, szoc. ellátások) az orosz duplája volt már 2010-ben az ukránnak. Jelenleg ez 2,5-szerese lehet. Ez néhány nem szeparatista, nem nemzeti öntudattal rendelkező állampolgárt nem terelhet a kiválás irányába? Szerinted? :))"

És mi a garancia arra, hogy ez a jólét eljön majd orosz uralom alatt? 2010-2013-ig Janukovics féle putyin irányítású csicskakormány volt hatalmon, és mennyivel lett jobb a megélhetés 2010-2013-ig ? ;-))

Ha olyan jó lett volna az ukránoknak nem buktatták volna meg a Janukovics féle csicskakormányt, vagy nem ? ;-)

A gyarmatok sosem érhetik el a gyarmatosító életszínvonalát. ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.08.29 10:53

@melos: A kronológia helyes. Viszont területeket elcsatolni csupán külső orosz "ráhatással" lehetetlen. Ez a Krímnél jól látszott. Az ott élő emberek 80%-a orosz ugyanis, és a Krím mindig is autonóm köztársaság volt Ukrajnán belül. Szavaztak és az elszakadást választották. Ezért sikerült egy puskalövés nélkül az Oroszországhoz való csatlakozás.
Kelet-Ukrajna más tészta. De ott sem lehetne szakadár köztársaságokat kikiáltani a lakosság többségének támogatása nélkül. Mégis hogyan tudnák az egész területet az ellenőrzésük alatt tartani, ha nem lenne mögöttük az ott élők nagy része. Nem őket tekintik agresszoroknak hanem az ukrán hadsereget. Ezért dobálták üvegekkel, kövekkel az ukrán hadifoglyokat akiket a szakadárok felvonultattak az utcákon.

Magyarország a NATO tagja. Emiatt kötelezettségeink vannak. Amennyiben NATO tagot támadás ér kötelességünk segíteni. erről szólt a tegnapi lett-magyar katonai megállapodás. Jelenleg a térségben nekünk és a lengyeleknek van számottevő légiereje. emiatt a 14 Grippenünk mehet azonnal harcolni ha a Balti államokat támadás érné.

Ez az "Orbán Putyin pincsikutyája" szöveg kicsit erőltetett. Az oroszokat támogató országok az EU-n belül nem csak mi vagyunk.

"A katonai helyzet romlása nyomán az Egyesült Államok várhatóan nyomást fog gyakorolni európai partnereire annak érdekében, hogy fogadjanak el további szankciókat Oroszországgal szemben"
"Moszkva európai szövetségesei, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Magyarország, Bulgária és Szlovákia azonban valószínűleg ellent fognak állni."

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ukran-valsag_magyarorszag_az_oroszok_oldalan.585861.html

Ui.: Ha csupán az Ukrajnában és Oroszországban élő emberek megélhetését vizsgáljuk (bér, nyugdíj, szoc. ellátások) az orosz duplája volt már 2010-ben az ukránnak. Jelenleg ez 2,5-szerese lehet. Ez néhány nem szeparatista, nem nemzeti öntudattal rendelkező állampolgárt nem terelhet a kiválás irányába? Szerinted? :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.08.29 10:37

@666ORDOG666: te szerencsétlen hülye! szerinted a "többek között" minőségi különbséget jelent a magyar emberélet értéke és a többi között?

ne beszélj szellemi színvonalról, amíg képtelen vagy értelmezni egyszerű magyar mondatokat...

mi volt a kérdésed? hogy személyesen érdekelt vagyok-e? igen! féltem az emberi jogokat és a magyarok átlagos életszínvonalát. ez személyesen érdekeltté tesz. de a közösségért való aggodalmamat te nem érezheted át. a seggnyalók más hajlamokkal születnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.08.29 10:10

@Kotkodus:
Konkrét kérdést tettem föl, amire szokás szerint nem adtál választ. Konkrét az is, hogy az ukrán törvények nem ismernek olyan fogalmat, hogy " kárpátaljai magyarok " .
Válogatás nélkül fogják besorozni és a frontra küldeni az ukrán állampolgárokat.
Bizonyos, az általatok nem ismert, szellemi színvonalon minden emberi élet egyformán drága. Az Ördög sorrendje szerint azért legdrágább a magyar élet, azután jön a lengyel, a litván, az észt, a lett, az ukrán, az orosz, a horvát, a német, a román, a szerb, stb.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html